Dirka življenja: Schumacher in Brawn osvojila Hungaroring

0

Pisalo se je leto 1998 in za Michaela Schumacherja je tisto nedeljo v Budimpešti štela zgolj zmaga. To je bil dan, ko smo videli strateško popolnost. Dan, ko je Ross Brawn s pitwalla s kirurško natančnostjo Michaela pripeljal na vrh. Sinergija strateškega ideala in surove hitrosti pa je postala del zgodovine Formule 1.

Schumacher je na Hungaroring prišel po zmago, ki bi Nemca ohranila v boju za naslov svetovnega prvaka, saj je za vodilnim Miko Hakkinenom v Mclarnu zaostajal za 16 točk. Dirkaški vikend pa se ni začel po njegovih željah, Na kvalifikacijah je zaostal za obema dirkačema Mclarna, Hakkinenom in Davidom Coulthardom, ob Schumacherju pa je na četrtem mestu startal Damon Hill v Jordanu.

Michael Schumacher in Mika Hakkinen sta bila v sezoni 1998 v boju za naslov svetovnega prvaka

Po startu je vrstni red na prvih treh mestih ostal nespremenjen. Hakkinen si je privozil varno prednost štirih sekund, Coulthard pa je bil pod hudim pritiskom, Schumacherja, a Nemec poti mimo ni našel, Škot pa je uspešno kril hrbet moštvenemu kolegu.

Po prvih postankih se vrstni red ni spremenil. Coulthard je še naprej zadrževal Schumacherja, hitro pa sta se približevala tudi Hill in Villeneuve. V 42. krogu pa je Schumacher nenadoma zavil v bokse in postalo je jasno, da bodo pri Ferrariju izvedli sicer na papirju slabšo strategijo treh postankov. Igro je prevzel Ross Brawn in svojemu varovancu ukazal, da mora v zgolj 19. krogih izničiti zaostanek 25. sekund.

Ko se je Ross Brawn odločil za spremembo strategije je Schumacherju zaukazal 20 kvalifikacijskih krogov.

Michael je s silovitim tempom začel takoj. Mclaren je reagiral in poklical Coultharda v bokse, a bili so prepozni. Schumacher je izničil vso prednost in nadaljeval z nizanjem skorajda kvalifikacijskih krogov, enega za drugim, s kirurško natančnostjo. Ko je v 46. krogu postanek opravil še Hakkinen je Schumacher prevzel vodstvo, a čakal ga je še en postanek. Ferrarijev dirkač je dirkal brezkompromisno in krog za krogom nižal najhitrejšo znamko za skoraj pol sekunde. Hkrati se je v težavah z bolidom znašel še Hakkinen in Mclaren je v boj poslal Coultharda, a bili so brez moči.

Schumacher je 15 krogov pred koncem zavil v bokse s prednostjo 27. sekund in se na stezo vrnil pred vsemi tekmeci. Igra je bila končana in Mclaren je bil premagan. To ni bila zgolj zmaga Schumacherja. Bila je zmaga Rossa Brawna in bila je zmaga Ferrarija. Moštvo iz Wokinga kljub vsem poizkusom ni našlo odgovora na Ferrarijev napad. Ross Brawn in Michael Schumacher sta tisti dan izvedla dirkaško perfekcijo.

To ni bila zgolj zmaga Michaela Schumacherja. Bila je zmaga Rossa Brawna in Ferrarija.

Tudi sam Michael je po dirki priznal, da je bil tisti dan nekaj posebnega:

“Ko mi je Ross povedal kaj moram storiti, sem odvrnil le “Hvala lepa.” Bilo je 60 kvalifikacijskih krogov, a na koncu se je vse izšlo fantastično.”

Matej Plešej

@matejf1-si

Najboljši dirkač v zgodovini Formule 1 je….

 

Navijači izbrali: Schumacher je najboljši Ferrarijev dirkač v zgodovini

Todt: Ko je Schumacher postal prvak je želel testirati, da bi odpravil vse dvome o svoji hitrosti.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje