Najboljši dirkač v zgodovini Formule 1 je….

5

Najboljši dirkač v zgodovini Formule 1 je? Vprašanje vseh vprašanj na katerega je nemogoče objektivno odgovoriti. Znanstveniki menijo, da je to Fangio, rekordi kažejo na Schumacherja, za armado navijačev po vsem svetu pa bo to vedno bil veliki Ayrton Senna in vsi imajo po svoje prav, pa naj gre za znanstvene raziskave ali zgolj za gostilniške debate.

Ključna težava pri rešitvi velikega misterija je zagotovo razmerje med dirkačevim talentom in kvaliteto njegovega bolida, ki družno rezultirata v ultimativno sinergijo med dirkačem in dirkalnikom, med človekom in strojem. Seveda pa se je skozi zgodovino mnogo tega neprestano spreminjalo. Poleg tehnološkega napredka tudi število dirk v posameznih sezonah, konfiguracije dirkališč, varnost in pogostost nesreč, če omenimo zgolj nekaj spremenljivk.

Kdo je najboljši dirkač vseh časov? Vprašanje, ki že dolga leta zaposluje F1 navdušence po vsem svetu

Znanstveniki Univerze v Sheffieldu pod vodstvom Dr Andrewa Bella so se dileme lotili s pomočjo statistične analize. Razvili so svoj statistični model s katerim so želeli ugotoviti relativno razmerje med pomenom dirkačevega talenta in pomenom dobrega bolida za končni uspeh na dirkaški stezi.

Dr Andrew Bell: “Na vprašanje kdo je najboljši dirkač vseh časov je izredno težko odgovoriti. Bistven problem je, ker ne vemo ali je dirkač uspešen zaradi svojega talenta ali zaradi tega, ker sedi v dobrem bolidu. To je vprašanje ki navijače zaposluje že dolga desetletja.”

Pogled na lestvice nam nakazuje na eno samo ime, Michael Schumacher. Nemčevih 91 zmag in sedem naslovov svetovnega prvaka sta rekorda, ki ju bo zelo težko preseči. Dejstvo pa je, da je imel Michael tako pri Benettonu, kot pri Ferrariju za sabo izredno močno ekipo inženirjev, ki so nedvomno prispevali svoj delež k Schumacherjevi dominaciji ob prelomu tisočletja.

Ugotovitve študije objavljene v publikaciji “Journal of Quantitative Analysis in Sports”

  •  Za uspeh v Formuli 1 sta ekipa in bolid šestkrat pomembnejša od dirkača;
  • Pomen ekipe se z leti povečuje, vloga dirkača pa je večja na uličnih dirkališčih; 
Michael Schumacher s sedmimi naslovi svetovnega prvaka zagotovo sodi med najboljše dirkače vseh časov

Toda vemo, da gole številke niso zmeraj ultimativni kazalec uspešnosti. Dirkač za uspeh, poleg surovega talenta, potrebuje ugoden razplet številnih dejavnikov, ki vplivajo na njegovo predstavo in prav te spremenljivke so poizkušali britanski raziskovalci vključiti v oceno posameznega dirkača.

V svoj statistični model so Dr Bell in ekipa tako poleg dirkaških predstav dirkačev in njihovih ekip med letoma 1950 in 2014 vključili tudi vpliv vremenskih razmer in pa spremembe različnih dirkališč, na katerih so bile dirke Formule 1 v tem obdobju.

Nico Rosberg (svetovni prvak Formule 1): Razlika med najboljšim in najslabšim dirkačem v Formuli 1 je v 80% posledica kvalitete bolida. Menim, da je razlika med dirkači zelo majhna.

Rezultati statistične analize so na prvo mesto postavili legendarnega Argentinca Juana Manuela Fangia. Argentinski dirkač, ki je dirkal ob začetku moderne Formule 1 je osvojil 5 naslovov svetovnega prvaka in zmagal skoraj polovico vseh dirk na katerih je startal.

Izračuni so na drugo mesto pozicionirali francoskega šampiona Alaina Prosta, na zelo visoko tretje mesto pa Fernanda Alonsa, ki je hkrati tudi najvišje rangirani še aktualni dirkač.

10 najboljših dirkačev Formule 1 vseh časov (Statistična analiza, Univerza Sheffield)

1. Juan Manuel Fangio (ARG)

2. Alain Prost (FRA)

3. Fernando Alonso (ŠPA)

4. Jim Clark (ŠKO)

5. Ayrton Senna (BRA)

6. Jackie Stewart (VBR)

7. Nelson Piquet (BRA)

8. Emerson Fittipaldi (BRA)

9. Michael Schumacher (NEM)

10. Sebastian Vettel (NEM)

 

Lestvica najboljših 50. dirkačev Formule 1 vseh časov na podlagi statistične analize

Najboljši dirkači v zgodovini Formule 1/Dr Andrew Bell, Univerza v Sheffieldu

Ayrton Senna se je uvrstil na peto mesto, tik za Lotusovo legendo Jima Clarka, medtem ko je Michael Schumacher zasedel zgolj deveto pozicijo. Statistiki Univerze v Sheffieldu so nato Schumacherjevo uspešnost izračunali za obe obdobji njegove kariere in sicer, do upokojitve s Ferrarijem leta 2006 ter po vrnitvi v Mercedes leta 2010. Rezultati so posledično seveda nekoliko drugačni in ob upoštevanju podatkov zgolj prve Michaelove kariere (do vključno leta 2006) je Schumacher uvrščen na tretje mesto večne lestvice.

Lestvica najboljših 50. dirkačev Formule 1 vseh časov na podlagi statistične analize z nekoliko spremenjenimi vstopnimi podatki

Najboljši dirkači v zgodovini Formule 1/Dr Andrew Bell, Univerza v Sheffieldu
Juan Manuel Fangio je matematično najboljši dirkač Formule 1. El Maestro je startal na 51. dirkah za VN, njegova statistika pa je izjemna. Fangio je dosegel 24 zmag in 29. pole positionov. Zgolj na treh dirkah svoje kariere pa ni startal iz prve startne vrste.

Na lestvici najdemo poleg Fernanda Alonsa še tri aktualne dirkače. Sebastian Vettel zaseda 10., Lewis Hamilton 12., Kimi Raikkonen pa 29. mesto. Po statističnih podatkih pa je izredno visoko uvrščen tudi Robert Kubica, Poljaka namreč izračuni postavljajo na 24. pozicijo.

Rezultati se bistveno spremenijo, ko iz rezultata izločimo vpliv dirkačeve ekipe in njegovega bolida; Povzeto po: Najboljši dirkači v zgodovini Formule 1/Dr Andrew Bell, Univerza v Sheffieldu

Ekipa britanskih znanstvenikov pa je v svoji raziskavi prišla še do nekaterih zanimivih ugotovitev. Po izračunih naj bi kvaliteta bolida pomenila 85% rezultatske uspešnosti, medtem ko naj bi dirkač s svojim talentom prispeval zgolj 15%.

S tehnološkim napredkom, inovacijami naj bi pomen bolida še naraščal, dirkači pa naj bi imeli nekoliko večjo vlogo na uličnih dirkališčih. Dr Bell hkrati poudarja, da bi bili rezultati analize bistveno drugačni, v kolikor bi dirkači dirkali za različne ekipe.

Interlagos 1992: Senna Vs Schumacher

Z matematičnimi enačbami je moč pojasniti številne stvari, vsekakor pa ne vse. Formula 1 je vselej bila šport, kjer se najmodernejša tehnologija združi z dirkaškim talentom v iskanju najhitrejšega časa. Statistika težko pojasni tisto razburjenje, ki se zgodi, ko ugasnejo rdeče luči, najboljši dirkači pa se brezkompromisno zapodijo v prvi ovinek z enim samim ciljem, zmagati.

Morda je včasih bolje, da določene stvari prepustimo domišljiji. Vprašanje kdo je najboljši dirkač vseh časov pa prepustimo navijačem, ki bodo imena Schumacher, Senna, Fangio, Prost itd. nedvomno ponesli v prihodnost.

Matej Plešej

@matejf1-si

Seveda nas zanima tudi vaš odgovor na vprašanje vseh vprašanj;

Najboljši dirkač Formule 1 vseh časov je…?

[poll id=”9″]

 

El Maestro maestralno osvojil zeleni pekel

guest

5 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Jani

Zame brez dvoma senna

Simon Andolšek

Schumacher 🙂

Primož

Senna!!!

Alen

Schumi & Senna

dragotin urdih

schumaher