DIRKAŠKA TRŽNICA: Po mesecu špekulacij zasedbe za sezono 2023 dobivajo prvo jasno obliko

0

Od zadnjega pregleda situacije na dirkaškem trgu sta se razrešili dve pomembni vprašanji za sezono 2023. Prvič je šef McLarna, Andreas Seidl, pokopal vse špekulacije na račun Daniela Ricciarda in morebitnega predčasnega odhoda iz Wokinga. Avstralec naj bi ekipi v internem pogovoru zatrdil, da namerava sprožiti opcijsko klavzulo v svoji pogodbi, ki ga bo v oranžnem dirkalniku zadržala še najmanj leto dni.

Posledično je brez kakršnih koli možnost za prestop v ekipo prvega ranga ostal Pierre Gasly, ki je po košarici Red Bulla dal jasno vedeti, da bo svoje dirkaške sposobnosti ob prvi priložnosti odnesel drugam. Vendar 26-letni Francoz se zaveda, da bo naslednji prestop definiral njegovo dirkaško kariero in je pripravljen počakati na pravo priložnost v sezoni 2024, ko bi se sedež utegnil sprostiti pri McLarnu in Mercedesu.

PROJEKCIJA DIRKAŠKIH ZASEDB ZA SEZONO 2023

Yuki Tsunoda, Fernando Alonso in Lance Stroll imajo za prihodnjo sezono že skoraj zagotovljen sedež. 22-letni japosnki dirkač, kljub napaki pri izhodi iz boksov na VN Kanade, dirka veliko bolje kot v svoji prvi sezoni v kraljici motošporta. Helmut Marko je že pred časom dejal, da bo zasedba ekipe Alpha Tauri najbrž ostala nespremenjena, saj nihče od mladih dirkačev v akademiji bikov ni pripravljen stopiti v čevlje dirkača Formule 1. Na vrata sta gotovo potrkala indijski dirkač Jehan Daruvala, aktualni svetovni prvak Formule 3, Dennis Hauger ter Juri Vips, ki pa si je z incidentom na platformi Twich pod vprašaj postavil celotno dirkaško kariero.

Nadalje je Fernando Alonso kot kaže prepričal vodstvo ekipe Alpine, da vendarle še ni za med staro šaro in se kljub svojim 40-im letom še vedno lahko kosa z najboljšimi. Težavo je francoski ekipi predstavljalo dejstvo, da ima v svoji ekipi enega izmed najperspektivnejših mladih dirkačev v tem trenutku, Oscarja Piastrija. Šef temnomodrih Otmar Szafnauer je dejal, da bo Piastri v prihodnji sezoni gotovo dirkal, vendar vprašanje je kje? Zdi se, da je Alpine uspel doseči sporazum z Williamsom in Avstralec se bo kot kaže k britanski ekipi preselil kot posojen dirkač. Novice ekipa še ni potrdila, vendar nekateri viri namigujejo, da bi se slednje utegnilo zgoditi še prihodnji konec tedna v Silverstonu.

S svojo prihodnostjo se najbrž ne pretirano obremenjuje Lance Stroll, ki ima zaradi lastništva ekipe svojega očeta v nedogled zagotovljen sedež v Formuli 1 in najbrž bo za smaragdnozeleno ekipo dirkal tudi nadalje.

Največja uganka letošnjega prestopnega roka pa je gotovo Sebastian Vettel, ki še ni gotov ali bo v kraljici motošporta dirkal tudi v prihodnje. Nemec je dejal, da bo veliko odvisno od forme ekipe v drugem delu sezone, vendar zdi se, da se rezultatska krivulja po poraznem štartu dviga. Aston Martin za dirko v Silverstonu načrtuje obsežne nadgraditve, ki bi utegnile podati odgovore tudi glede prihodnosti štirikratnega svetovnega prvaka.

Kljub obsežnim kritikam, ki jih je deležen v letošnji sezoni pa je precej gotov glede svoje prihodnosti lahko sin sedemkratnega svetovnega prvaka, Mick Schumacher. 23-letni Nemec je svojega Haasa v letošnji sezoni že dvakrat pošteno razbil, domov pa še ni prinesel točk svetovnega prvenstva. Nad tem kje bo Schumacher dirkal prihodnje leto ima največ besede Ferrari, katere član mladinske dirkaške akademije pravzaprav je in mesto pri ekipi Haas bo le s težavo izgubil. Pojavljale so se govorice, da naj bi si njegovih uslug želeli pri Aston Martinu, vendar ta prestop se zdi maloverjeten, saj je Schumacherjeva najboljša možnost za preboj k vrhu lestev, ki mu jo postavlja nekdanja očetova ekipa.

Nadalje so s predstavami Alexandra Albona zadovoljni pri Williamsu in glede na to, da bo ekipo ob koncu sezone zagotovo zapustil Nicholas Latifi, si bo vodstvo gotovo želelo obdržati dirkača v drugem dirkalniku. Albon bi se sicer mimogrede lahko znašel na radarju hitrejših ekip, vendar tajsko-britanski dirkač, poleg priprtih vrat pri Alfi Romeo in Aston Martinu, pravih priložnosti nima.

Še zadnji preostali sedež v karavani zaseda Guanyu Zhou, ki je po nizu nesrečnih okoliščin v Kanadi vendarle še drugič osvojil točke svetovnega prvenstva. Zhou je v začetku letošnje sezone očitneje zaostajal za Valtterijem Bottasom, vendar zaostanek v zadnjem obdobju nekoliko zmanjšal. Največjo težavo kitajskemu dirkaču predstavlja dirkač Sauberjeve akademije Theo Pourchaire, ki trenutno zaseda 2. mesto v dirkaški razvrstitvi prvenstva Formule 2.

Neuradno: Oscar Piastri na poti v Williams, kjer bo zamenjal Latifija

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje