Komentar dirke: Dan, ko je Ferrari nategnil Charlesa Leclerca

0

Morda naslov tega prispevka zveni nekoliko pretirano, pa vendar je dogodke, ki smo jim bili priča včeraj v Silverstonu, težko opisati z drugimi besedami.

Formula 1 se je po kanadski avanturi vrnila domov in to dobesedno. Silverstone, ki je gostil prvo dirko v zgodovini elitnega razreda motošporta je tokrat postregel z epskim spektaklom in srhljivko, ki nas je držala pokonci vse od samega začetka.

Že v prvem ovinku je za absolutno dramo s spektakularnim prevračanjem poskrbel Guanyou Zhou, ki se je zagozdil v majhni luknji med zaščitnimi pnevmatikami in kovinsko ograjo pred navijaško cono. Še enkrat več je varnostni ščit Halo svoje delo opravil z odlliko in kljub temu, da je na prvi pogled vse skupaj izgledalo grozljivo, je Kitajec nesrečo preživel brez resnejših poškodb. Na srečo lahko enako ugotovimo za Alexa Albona, ki je moral po kar treh naletih v prvem krogu oditi celo v bolnišnico.

Dirka je bila kar nekaj časa prekinjena, po ponovnem startu pa se je kaotično dogajanje nadaljevalo. Startno vrsto je povedel Carlos Sainz pred Maxom Verstappnom, medtem ko je Charles Leclerc s harakiri manevrom v četrtem ovinku trčil v Sergia Pereza, ki je moral v bokse in tako padel na začelje startne vrste. Verstappen se je po Sainzevi napaki prebil v vodstvo, nato pa je smola doletela tudi vodilnega dirkača v prvenstvu, ki je ob vožnji čez razbitine močno poškodoval dno svojega Red Bulla.

Ferrari je tako že v zgodnji fazi dirke zavzel prvi dve mesti, ob tem pa je bistveno hitrejši Leclerc obtičal za svojim moštvenim kolegom. Ferrari se v dvoboj ni vmešal, čeprav se je rdečima dirkalnikoma hitro bližal Lewis Hamilton. Ko se je sedemkratni svetovni prvak povsem približal vodilnemu dvojcu so pri Ferrariju ugotovili, da je vrag vzel šalo in Sainza poklicali na prvi postanek.

Zatem je v bokse zapeljal tudi Leclerc, ki se je na stezo znova vrnil za Sainzem, ob tem pa Španec kljub novim pnevmatikam dolgo časa ni zmogel parirati časom, ki jih je s starim kompletom vozil Hamilton. Nekaj časa je kazalo, da bo Mercedesu uspel celo overcut, pri Ferrariju pa kljub Leclercovim obupanim pozivom, še zmeraj niso reagirali.

Tik pred zdajci je komandni pult ekipe iz Maranella vendarle sprejel odločitev, da Sainz svoje mesto prepusti Leclercu, ob tem pa so imeli še nekoliko sreče, da je bil Hamiltonov postanek vse prej kot brezhiben. Leclerc si je hitro privozil nekaj udoobne prednosti in ko je že kazalo na dvojno zmago rdečih, se je znova zapletlo.

Potem ko se je pred ovinkom Copse ustavil Esteban Ocon, je na stezo zapeljal varnostni avtomobil, pri Ferrariju pa so imeli na voljo 11 sekund časa, preden vodilni Leclerc zapelje mimo linije boksov. To se na prvi pogled zdi malo, vendar se je potrebno zavedati, da imajo ekipe Formule 1 na voljo množico inženirjev tako na stezi, kot v tovarni, ki morajo v tovrstnih trenutkih sprejeti ustrezno odločitev.

Leclerc je z obrabljenimi trdimi pnevmatikami nadaljeval po stezi, prav vsi za njim pa so zapeljali v bokse po komplet najmehkejše različice. Takoj je bilo jasno, da je Monačanove dirke konec, na prvi pogled pa je izgledalo, kot da gre za nekakšno šalo. Leclerc seveda ni imel nobenih možnosti, kljub fanatičnemu branjenju pa je na koncu dirko končal na četrtem mestu, ob tem pa pridobil pičlih 6 točk proti Verstappnu, ki je tri četrtine dirke odpeljal s praktično pohabljenim dirkalnikom.

Svojo prvo  zmago v karieri je tako slavil Carlos Sainz, varnostni avtomobil pa je iz pepela dvignil tudi Sergia Pereza, ki je na koncu zasedel celo drugo mesto, pred tokrat odličnim Hamiltonom.

Verjetno ni nikogar, ki Sainzu te zmage ne bi privoščil, po drugi strani pa je bila Ferrarijeva strateška izvedba, dirke kljub končnemu slavju milo rečeno amaterska. Ekipa iz Maranella na ta način v boju proti Red Bullu in Verstappnu nima prav nikakršnih možnosti. Ferrari je v Silverstonu dočakal trenutek, ko bi se lahko vrnil v igro, tako pa se zdi, da je pravi zmagovalec Velike nagrade Velike Britanije pravzaprav Max Verstappen, ki je ciljno črto prečkal na 7. mestu.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje