SOBOTNA ANALIZA: Max Verstappen korak pred obema Ferrarijema; kako visoko lahko seže Aston Martin?

0

Karavana Formule 1 se po treh letih vrača na otočec Île Notre-Dame, sredi reke St. Lawrence. Deveta dirka svetovnega prvenstva je za zdaj burnejša izven steze kot pa na njej, vendar poglejmo, kaj nakazujejo številke iz prvih dveh prostih treningov in kdo je pred današnjimi kvalifikacijami, ki se bodo začele ob 22. uri, prvi favorit.

Max Verstappen je bil najhitrejši na obeh petkovih prostih treningih, vendar na svojem dirkalniku zaznal težave z izpadom energije baterije ob koncu ravnine. Kljub temu je bil Nizozemčev petek v Montrealu eden izmed impresivnejših v letošnji sezoni.

Verstappen je demonstriral, da je Red Bull ekipa, ki jo bo v nedeljo potrebno premagati za zmago, vendar nekaj težav je včeraj imel Sergio Perez (11. mesto; +1.040s), ki je zvečer priznal, da je v tem trenutku korak ali dva za svojim moštvenim kolegom in je pred njim in njegovim inženirjem dolga noč.

Imeli smo težavo z nastavitvami. Na srečo smo to hitro ugotovili in težavo popraviti, vendar vseeno izgubili veliko. Dirkalnik se večino časa ni zdel primeren za dirkanje in upam, da nam čez noč uspe najti nekaj rešitev, vendar jutri bo prav tako veliko odvisno od vremena, saj imamo na voljo le še eno uro prostega treninga.

KVALIFIKACIJSKA HITROST

Na 2. mestu je prosti trening končal dirkač Ferrarija Charles Leclerc (+0.081s), ki bo nedeljsko dirko začel deset mest nižje od kvalifikacijskega rezultata. Njegov moštveni kolega Carlos Sainz (3. mesto; +0.225s) je mnenja, da je Ferrari po prvem dnevu dirkanja primoran loviti hitrejša bika.

Max izgleda zelo hiter že od samega začetka in treba ga bo ujeti tako preko enega kroga, kot tudi na dirki, vendar prepričan sem, da to lahko storimo. Kvalifikacije bi utegnile biti mokre in v takšnem primeru bo priložnosti gotovo še več.

Ferrari je hitrejši v počasnih in srednjehitrih ovinkih, vendar proti Red Bullu izgublja na ravninah približno desetinko sekunde.

Hitrost ekip v primerjavi s Ferrarijem: počasni ovinki, srednjehitri ovinki in ravnine.

Mercedes je včeraj poskusil z raznoraznimi modifikacijami svojega W13, vendar tako kot v Monaku in Bakuju je srebrnim puščicam zagodlo poskakovanje tako v hitrih kot počasnih ovinkih. George Russell (7. mesto; +0.844s) in Lewis Hamilton (13. mesto; +1.294s) sta v na prvi prosti trening štartala s povsem drugačnimi nastavitvami. Sedemkratni svetovni prvak je svoj dan označil kot “katastrofalnega”:

Poskusili smo z različnimi stvarmi, vendar karkoli storimo, ne pomaga. Moj dan je bil naravnost katastrofalen, saj se zdi, da dirkalnik postaja vedno slabši in to je dirkalnik, ki ga bomo imeli do konca sezone. Poskusili bomo čim več rešiti čez noč, vendar dirkalnik je pač takšen kot je in s tem se moramo sprijazniti.

Izjemen štart v dirkaški vikend sta imela oba dirkača Aston Martina. Sebastian Vettel (4. mesto; +0.315s) in Lance Stroll (12. mesto; +1.269s), sta se včeraj zvečer izgledala dokaj optimistično, vendar sta opozorila, da so rezultati prostih treningov višji od realnih pričakovanj.

Hitro sem našel dober ritem in v dirkalniku sem se dobro počutil, vendar ostati moramo realistični. Kljub temu lahko potrdim, da je za ekipo zelo dober petek.

SIMULACIJA DIRKE

Alpine nadaljuje z dobrimi petkovimi predstavami, vendar glavno vprašanje za francosko ekipo ostaja, ali je sposobna začetno hitrost prenesti tudi globje v dirkaški vikend. Analiza simulacije dirke nakazuje, da sta Fernando Alonso in Esteban Ocon na dobri poti do izvrstnega rezultata v nedeljo. Dvakratni svetovni prvak, ki bi v kratkem utegnil podpisati podaljšanje sodelovanja je potrdil dober rezultat s prostega treninga:

Simulacije dirke so izgledale zares dobro, vendar mislim, da nismo še kjer si želimo. Uravnoteženost dirkalnika ni optimalna in čaka nas še nekaj dela jutri, vendar veliko bo povedalo tudi vreme. Ne vemo kaj drugi počnejo ob petkih, vendar skušali bomo ostati tako hitri tudi jutri.

Daniel Ricciardo (9. mesto; +0.906) je bil zadovoljnejši McLarnov dirkač po koncu drugega prostega treninga. Avstralec je v Bakuju nakazal bliske stare forme, ki jo je za zdaj uspel zadržati tudi v Kanadi. Njegov moštveni kolega, Lando Norris (8. mesto; +0.860s) je zamudil večino prvega prostega treninga in dirkaški vikend začel z zaostankom, vendar se popoldan uspešno vrnil. Danes se bo osredotočal na simulacijo dirke, saj je tam ekipa opazila določene pomanjkljivosti.

Image
Pnevmatike na voljo po 2. prostem treningu.

Verstappen tik pred Leclercom na drugem prostem treningu

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje