SOBOTNA ANALIZA: Dolga noč za ekipo Red Bulla; spodbudni znaki Mercedesa in Alpine

0

Prvi prosti trening je potekel v znamenju prazne steze. Dež je prestrašil večino ekip z izjemo obeh Ferrarijev, Valtterija Bottasa in Lewisa Hamiltona. Steza se je do popoldneva posušila in dirkači so v uri, ki jim je ostala na voljo poskušali simulirati tako hitri krog kot dirko.

Oba Ferrarija za zdaj izgledata kot favorita na domačem terenu svojih tekmecev. Carlos Sainz je na včerajšnjem drugem prostem treningu postavil najhitrejši čas: 1:28.942, vendar prizal, da ima še nekaj rezerve.

Zdimo se hitri, vendar imam občutek, da se lahko še izboljšamo. Kvalifikacije bi zaradi vremena lahko bile še posebej zanimive in tistih nekaj krogov po mokri stezi bi se lahko izkazali kot zelo uporabni.

Njegov moštveni kolega Charles Leclerc zaradi težave s pogonsko enoto zasedel šele 5. mesto (+0.462s), vendar analiza mini-sektorjev nakazuje, da je Monačan poleg Sainza glavni kandidat za Pole. A vendarle ni vse rožnato niti pri Scuderii, saj simulacija dirke ni izgledala bleščeče. Rdeča dirkalnika sta zelo hitra v počasnih ovinkih steze, medtem ko proti neposrednim tekmecem (t.j. Red Bull) največ zaostajajo na ravninah.

Biki so v Silverstone prišli kot favoriti, saj so dobili zadnjih šest dirk letošnjega prvenstva in z naskokom vodijo v obeh skupnih seštevkih. A petek za ekipo iz Milton Keynesa ni potekel zlahka. Aktualni svetovni prvak Max Verstappen (4. mesto; +0.207s) ni bil zadovoljen z obnašanjem dirkalnika in to je dal jasno vedeti svojemu dirkaškemu inženirju Gianpieru Labiase. Njegov moštveni kolega Sergio Perez (7. mesto; +0.811s) je bil po koncu drugega prostega treninga še slabše volje in dejal, da številke na stezi niso primerljive s tistimi v simulatorju.

Danes nismo imeli najboljšega dne. Dirkalnik je daleč stran od simulacij. Sumimo, da se dogaja nekaj, kar še nismo povsem razumeli. Poleg tega pa smo uspeli opraviti le kratko simulacijo dirke ob koncu treninga. V soboto gremo korak za konkurenti.

Kljub temu Perez ostaja pozitivno naravnan. Ferrarijeva hitrost se zdi dobra, vendar “nič posebnega”, pravi Mehičan.

Dobre novice prihajajo iz kampa Mercedesa. Lewis Hamilton (2. mesto; +0.163s) in George Russell (8. mesto; +0.857s) sta potrdila, da dirkalnik na ravninah tokrat ni poskakoval, a fenomena ekipi še vedno ni uspelo izničiti v hitrih ovinkih. Aktualni konstruktorski prvaki so v Silverstone pripeljali nadgrajeni W13, ki se je izkazal za dober korak v pravo smer. Šef operacij na stezi Andrew Shovlin je po drugem prostem treningu za medije dejal:

Načeloma imamo na simulacijah dirke vsaj pol sekunde do sedem desetink zaostanka – tokrat ni izgledalo, da ta zaostanek obstaja. Konfiguracija steze je ugodna za dirkalnik, vendar še vedno imamo veliko poskakovanja v hitrih ovinkih.

Številke sicer nakazujejo, da je Mercedes 0.67s počasnejši na dirki, vendar govorice znotraj paddocka so združene v misli, da so srebrne puščice bistveno bližje najboljšima dvema ekipama.

Presenečenje dirkaškega vikenda na otoku predstavlja McLaren. Lando Norris je postavil 3. najhitrejši čas (+0.176s). Analiza namiguje, da je ekipa iz Wokinga zelo hitra preko enega kroga, a vprašanje kakšno hitrost jim bo uspelo razviti med nedeljsko dirko.

Dirkalnik se zdi v dobrem stanju – veliko bolje kot smo pričakovali. Nevem ali smo le pokazali nekoliko več, vendar izgleda da smo na dobri točki v tem trenutku. Veter nam je predstavljal veliko težav na simulacijah dirke, saj je bilo težko ostati konsistenčen. Čez noč bomo poskušali najti še nekaj časa.

Ekipa Alpine je kljub skromnim časom v kvalifikacijah nakazala zelo dobro hitrost za nedeljo. Fernando Alonso je drugi prosti trening končal na 6. mestu (+0.753s), Ocon 13. (+1.296s). Nadgraditve, ki so jih delavci v tovarni v Enstonu dokončali komaj v sredo so se kot kaže izplačale. Na to namiguje analiza simulacije dirke, kjer je francoska ekipa znižala zaostanek za vodilnimi.

FP2: Sainz pred Hamiltonom na 2. prostem treningu; Mercedes potrdil visoke upe

 

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje