Katerim slavnim F1 povratnikom se pridružuje Fernando Alonso?

0
F1-povratniki

Na seznamu F1 povratnikov, ki so v svoji karieri uspeli postati svetovni prvaki, najdemo sedem imen. S pričetkom nove sezone se bo seznamu teh znanih dirkačev pridružil tudi Fernando Alonso.

Fernando Alonso se po dveh letih aktivnega premora naslednjo sezono vrača v Formulo 1 z ekipo Alpine F1 Team. Španec se s tem pridružuje obširnemu seznamu nekdanjih svetovnih prvakov, ki so se že poslovili od kraljice motošporta, nato pa po določenem času prišli nazaj. Ob vrnitvi temperamentnega Španca se je zanimivo ozreti v zgodovino in oceniti, kako uspešni so bili povratki drugih nekdanjih prvakov.

Michael Schumacher

F1 povratnik - Michael SchumacherSedemkratni svetovni prvak je leta 2006 šokiral javnost z naznanitvijo, da se bo po koncu sezone umaknil iz Formule 1. Njegovi privrženci so morali počakati tri leta in pregledati 52 dirk, predno so lahko svojega heroja ponovnoma videli na stezi, saj se je Michael leta 2010 vrnil v kraljico motošporta z ekipo Mercedes. Schumacherjev povratek se ni odvil čisto po njegovih željah, saj je v treh letih le enkrat stopil na zmagovalni oder. Brez vidnejših uspehov se je zgodba o povratku nemškega šampiona končala leta 2012, ko je Schumacher dokončno zapustil Formulo 1. Sedaj se že osmo leto bori s posledicami nesreče pri smučanju, ki ga je prikovala na posteljo.

Alan Jones

F1 povratnik - Alan Jones

Svetovni prvak iz leta 1980 je le eno leto po osvojitviji naslova zapustil ekipo Williams in se upokojil. Po 40 zamujenih dirkah se je Alan Jones konec leta 1985 odločil vrniti v Formulo 1 z ekipo Haas (moštvo ni predhodnik Haasa, ki trenutno nastopa v Formuli 1). Naslednje leto je Jones uspel doseči 4 točke, kar pa ga ni odvrnilo od dokončne upokojitve ob koncu sezone.

Kimi Raikkonen

F1 povratnik - Kimi Raikkonen

Najbolj izkušen dirkač vseh časov še vedno nastopa v Formuli 1, saj bo naslednjo sezono nadaljeval svojo pot z ekipo Alfa Romeo. Zadnji Ferrarijev prvak je kraljico motošporta zapustil po koncu sezone 2009. Po 38 zamujenih dirkah se je Finec leta 2012 vrnil v Formulo 1 z ekipo Lotus. Z dirkalniki legendarne britanske znamke je Raikkonen uspel dvakrat zmagati, pri čemer je sezono 2012 uspel zaključiti na odličnem tretjem mestu. Leta 2014 se je ‘Iceman’ vrnil v Ferrari in z njimi uspel doseči še eno končno tretje mesto v skupni razvrstitvi sezone 2018.

Niki Lauda

F1 povratnik - Niki Lauda

Niki Lauda je s Ferrarijem v sezonah 1975 in 1977 osvojil dva naslova prvaka. Zaradi nesporazumov v ekipi se je Avstrijec leta 1978 preselil v ekipo Brabham. Lauda v dveh sezonah ni uspel doseči vidnejših uspehov, zato se leta 1979 tudi upokojil. Po 31 zamujenih dirkah ga je v Formulo 1 leta 1982 pripeljala nazaj ekipa McLaren, s katero je Avstrijec uspel osvojiti svoj tretji naslov v sezoni 1984. Leto 1985 se ni odvijalo po načrtih trikratnega prvaka, saj je skozi sezono uspel osvojiti le 14 točk. Posledično je Lauda ob koncu sezone naznanil svojo dokončno upokojitev. Ostal je znan kot eden izmed največjih F1 povratnikov, saj se je že dober mesec po nesreči, ki mu je pustila trajne opekline, vrnil na dirkališče.

Nigel Mansell

F1 povratnik - Nigel Mansell

Po koncu izjemno uspešne sezone 1992, v kateri je Nigel Mansell uspel zmagati na 9 od skupno 16 dirk in osvojil tudi svoj edini naslov prvaka, je Britanec naznanil svojo upokojitev. Po 22 dirkah se je Mansell vrnil v Formulo 1 leta 1994, ko je v ekipi Williams sedel v dirkalnik tragično preminulega Ayrtona Senne. Kljub zmagi v Avstraliji se je ekipa odločila, da bo naslednjo sezono mesto raje prepustila Davidu Coulthardu. Pred dokončno upokojitvijo je Mansell leta 1995 uspel odpeljati še dve neuspešni dirki za moštvo McLaren.

Alain Prost

F1 povratnik - Alain Prost

Prost je z McLarnom v letih 1985, 1986 in 1989 uspel osvojiti tri naslove svetovnega prvaka. Upokojitev konec sezone 1991 Francoza ni odvrnila od želje po osvojitviji četrtega naslova. Prost se je v Formulo 1 vrnil leta 1993 z ekipo Williams in z njimi odpeljal le eno sezono. Kljub kratkotrajnosti vrnitve je bila ta izjemno uspešna, saj je francoski prvak osvojil 13 najboljših štartnih položajev, sedem zmag, sezono pa je kronal z naslovom prvaka. V Formulo 1 se je vrnil na začetku sezone 1997 kot lastnik moštva Ligier, ki ga je preimenoval v Prost GP.

Jacques Villeneuve

F1 povratnik-Jacques Villeneuve

Zadnji na seznamu F1 povratnikov je Jacques Villeneuve. Kanadčan je leta 1997 po le dveh sezonah v Formuli 1 osvojil naslov z Williamsom. Njegov prestop v ekipo BAR se je izkazal za neuspešen, zato je Villeneuve pred koncem sezone 2003 zapustil Formulo 1. Jacques se je konec leta 2004 vrnil v kraljico motošporta z ekipo Renault, zadnji dve sezoni pa odpeljal za moštvo Sauber.

Dirke svetovnih prvakov po karieri v Formuli 1

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje