F1 2021: Kako bo potekal dirkaški vikend s sprintersko dirko

0

Formula 1 letos na treh dirkaških vikendih preizkusila format kratkih sobotnih dirk, ki bodo določile startno vrsto za nedeljsko dirko.

Sobotne sprinterske dirke, ki jih bo Formula 1 letos preizkusila v okviru treh dirkaških vikendov, se bodo uradno imenovale “sprinterske kvalifikacije,” njihova dolžina pa bo 100 kilometrov.

Skladno s spremenjenim formatom, se bo spremenil tudi potek dirkaškega vikenda, saj se bodo dirkači že po prvem prostem treningu podali v kvalifikacije, ki bodo določile vrstni red sobotne sprinterske dirke. Spremenila se bo tudi porazdelitev kompletov pnevmatik med posameznimi dirkači.

Sobota se bo pričela z enournim prostim treningom, ki mu bo sledila sprinterska dirka. Le ta bo določila vrstni red nedeljske glavne dirke, hkrati pa bodo najboljši trije dirkači prejeli tudi točke po sistemu 3-2-1.

Potek dirkaškega vikenda s sprintersko dirko:

Petek

1. prosti trening (60 minut) z dvema kompletoma pnevmatik, ki si jih bodo lahko ekipe prosto izbrale.

Kvalifikacije po običajnem formatu (60 minut), v katerih bo imel vsak dirkač na voljo pet kompletov najmehkejše zmesi pnevmatik.

Sobota

2. prosti trening (60 minut) z enim kompletom pnevmatik po izbiri.

Sprinterska dirka v dolžini 100 kilometrov z dvema kompletoma pnevmatik, ki si jih bodo lahko ekipe prosto izbrale.

Nedelja

Glavna dirka v nespremenjenem formatu z dvema preostalima kompletoma pnevmatik.

Sprinterska dirka bo letos potekala na dveh evropskih in na enem neevropskem prizorišču, na njej pa ne bo veljalo pravilo obveznega postanka v boksih. Prav tako bodo dirkači lahko sistem DRS uporabljali bistveno bolj pogosto.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje