Koliko stane organizacija F1 dirke?

0

Sanje mnogih dirkaških navdušencev so, da bi Formula 1 obiskala tudi njihovo državo, a je kruta resnica, da je organizacija F1 dirke veliko bolj zapletena od iskrenih želja. Mnoge države so se že potegovale za organizacijo F1 dirke, le redke pa so na koledarju obstale vrsto let.

Formula 1 je tako že zapustila Južno Korejo, Indijo in Turčijo, v nekaterih državah pa so se F1 dirke preusmerile na drugo prizorišče. Takšna primera sta selitev ameriške dirke iz Indianapolisa v Austin in francoske iz Magny Coursa v Paul Ricard.

KOLIKO STANE ORGANIZACIJA F1 DIRKE

Poceni dirka Formule 1 je misija nemogoče, najhitrejši način pa je kljub vsemu organizacija ulične dirke, ki poteka na mestnih ulicah, sicer namenjenih javnemu prometu. Ulična dirka je v prvi fazi razumljivo cenejša, saj gradnja dirkališča ni potrebna, hkrati pa lahko država na ta način učinkoviteje promovira svoje znamenitosti.

Formula Student – Mariborski študenti, ki izdelujejo dirkalne bolide

Po drugi strani pa so v ulični varianti zaradi gradnje montažnih tribun in prilagoditve cestnih površin, obratovalni stroški bistveno višji, saj je zloglasna homologacija steze, ki jo potrdi Fia neusmiljen postopek.

Stroški izgradnje infrastrukture je nato potrebno dodati še pristojbino, ki jo je mora organizator dirke plačati lastniku licence, torej podjetju Liberty Media in znaša v povprečju približno 30 milijonov dolarjev na leto, a se znesek vsako leto poveča še za 10%. Običajno se pogodba za nova dirkališča sklene za obdobje 10. let, kar skupaj nanese cca. 500 milijonov dolarjev.

Ko opravimo površne izračune ugotovimo, da strošek organizacije dirke Formule 1 za obdobje 10. let znaša približno milijardo dolarjev tako pri ulični, kot klasični varianti. Ob izgradnji dirkališča so razumljivo mnogo višji začetni stroški, medtem ko smo pri uličnih dirkah soočeni z bistveno večjimi letnimi stroški, saj je zgolj za namestitev montažnih tribun, najem delavcev in vseh potrebnih vozil potrebno na leto odšteti dobrih 20 milijonov evrov.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje