Ayrton Senna: 12 dejstev

0

Brazilski voznik Ayrton Senna je ena izmed najbolj opevanih oseb v zgodovini Formule 1. Bil je malodane nepremagljiv za volanom bolida, izven njega je veljal za filozofa in po smrti na dirkališču v Imoli je postal legenda. O Senni smo tudi na Portalu F1.si že precej pisali. Mislite, da že veste vse o njem? Preverite v nadaljevanju, kjer vas časa 12 dejstev o najboljšem vozniku vseh časov po mnenju mnogih.

1. Monako je bilo njegovo prizorišče

Senna je na dirki na VN Monaka zmagal kar šestkrat, kar do sedaj ni uspelo še nikomur. Pravzaprav je postavil rekord tudi s tem, ko je petkrat zapored (med leti 1989 in 1993) v Monte Carlu stal na najvišji stopniški. Da mu proga ustreza, je dokazal že na svoji prvi dirki v Monaku leta 1984, ko je nekonkurenčen bolid ekipe Toleman, kljub močnemu nalivu, uspel spraviti do zelo visoke hitrosti in skoraj ujel Prosta. Njegova najslabša uvrstitev na dirki po ulicah Monte Carla je bilo 3. mesto (1986).

2. Tudi šah je obvladal

Ayrton ni bil le vrhunski voznik, pač pa tudi izjemen šahist. Pogosto je na partijo šaha izzval vodjo ekipe Williams, Franka Williamsa, čeprav sta bila takrat v nasprotnih ekipah. Frank je kasneje povedal, da je Ayrton bil sposoben načrtovati tri poteze in štiri protinapade vnaprej.

Video: Ayrton Senna prvič za volanom Williamsa

3. Oblikoval je svoj filozofski pogled na dirke

Senna je z leti izoblikoval poseben filozofski pogled na dirke. Dirkanje je opisal kot nekaj metafizičnega:

»Na določen dan, pod določenimi okoliščinami, misliš, da imaš neko omejitev. In potem stremiš k tej meji in dosežeš to mejo in pomisliš: ‘V redu, to je meja.’ Ko dosežeš to mejo, se nekaj zgodi, in kar naenkrat lahko segaš dlje. S svojo močjo uma, odločnostjo, instinktom in tudi izkušnjami lahko zelo visoko letaš. Nenadoma sem se zavedal, da ne vozim več bolida zavestno. Vozil sem ga po nekakšnem instinktu, sam sem bil v drugi dimenziji.«

4. Predvidel je smrt v Imoli

Ayrton Senna in Gerhard Berger sta na dirkališču v Imoli pregledovala, kako bi se dalo izboljšati varnost na ovinku Tamburello. Berger in tudi nekaj drugih voznikov je že izkusilo pasti te proge in prav tam je bilo največ nesreč. Senna je hotel premakniti zaščitno ograjo bolj nazaj, vendar to ni bilo mogoče zaradi bližine reke Santerno. Senna je takrat zaupal Bergerju, da se boji, da bo na tem mestu kdo umrl. Pet let pozneje so se njegove besede izkazale za resnične.

5. Zmagal je VN Brazilije 1991, kljub okvari menjalnika

Proti koncu dirke se je menjalnik na njegovem McLarnu pokvaril, zaradi česar Ayrton ni mogel uporabljati tretje, četrte in pete prestave. Vožnjo je bil prisiljen nadaljevati v šesti prestavi in uspelo mu je dokončati dirko, ne da bi ga kdo prehitel. Dirko za VN Brazilije 1991 je tako dobil z močno voljo in spretno vožnjo. Po zmagi je bil tako izčrpan, da so mu morali pomagati iz avtomobila, a za vso Brazilijo je bil junak, zaradi česar so ga celo predlagali za svetnika.

Video: Kako je Ayrton Senna zaviral in pospeševal

6. Poskrbel je za enega najboljših krogov na dirki

Dirka za Veliko nagrado Evrope 1993 v Donington parku je prinesla enega izmed najbolj norih krogov v zgodovini Formule 1. Ayrton Senna je še enkrat več dokazal, da je nesporni kralj dežja. Že v prvem krogu na dirki se je prebil iz petega na prvo mesto. Enega za drugim je ugnal velika imena Formule 1, kakor so Schumacher, Wendlinger, Hill in Prost.

7. V Braziliji je tovarna Audi po njegovi zaslugi

Ayrton je tik pred smrtjo odšel na sedež podjetja Audi v Ingolstadt v Nemčiji in v imenu družinskega podjetja podpisal pogodbo za uvažanje modela A3 v Brazilijo. Čez nekaj let so zgradili tovarno, kjer so začeli sami izdelati A3 in tudi VW Golf. Tovarna še vedno obratuje, vendar je sedaj v 100-odstotni lasti podjetja Audi.

8. Rešil je voznika in pripomogel k varnosti

Na dirki v Spaju leta 1992 je Eric Comas s svojim Ligierom močno trčil in pri tem izgubil zavest. Senna je nemudoma ustavil, medtem ko so ostali nadaljevali z dirkanjem, in stekel proti bolidu. Ugasnil je motor na Comasovem bolidu, da ne bi zagorel, ter stabiliziral njegov vrat, do prihoda zdravnikov. Senna je na pomen varnosti opozarjal že tekom življenja, njegova smrt pa je pripomogla, da so naredili temeljite spremembe na področju varnosti, zaradi česar je sedaj precej manj nesreč z resnimi poškodbami. Pravzaprav je od smrti Senne samo en voznik umrl za posledicami trka na dirki.

Ayrton Senna: Teorije zarote

9. Umrl je z avstrijsko zastavo

Na kvalifikacijah za VN San Marina je življenje izgubil avstrijski voznik Roland Ratzenberger. Ayrton Senna je želel njemu v čast naslednji dan ob zmagi razgrniti avstrijsko zastavo, ki jo je že pred dirko dal v žep svoje zaščitne obleke. Toda usode je imela drugačne načrte. Senna ni imel priložnosti počastiti vozniškega kolega, saj se je tudi njegovo življenje predčasno končalo. V enem vikendu smo tako doživeli dve smrti.

10. Williamsi nosijo njegovo podobo

Brazilija je ob smrti Senne razglasila dneve žalovanja. Več milijonov ljudi se je zvrstilo mimo njegove zaprte krste in še več se jih je udeležilo pogrebne procesije. Ayrton Senna je bil med Brazilci še bolj priljubljen kot Pele. Od trenutka ko je umrl, pa vse do danes, vsak Williamsov F1 bolid nosi poklon Senni – podobo njegovega obraza ali logo.

 

11. Pred smrtjo se je pobotal s Prostom

Senna in Prost sta se razumela kakor mačka in pes. Oba sta osvojila svetovno prvenstvo na račun tega, da je nasprotnik naredil napako in trčil. Prost je imel celo v pogodbi z Williamsom klavzulo, ki je ekipi izrecno prepovedala, da bi Senno pripeljali za moštvenega kolega. Šele po umiku Prosta iz Formule 1 sta začela govoriti, pravzaprav sta večer pred usodnim trkom na Tamburellu razpravljala o tem, kako narediti šport varnejši.

12. Berger je bil njegov najboljši prijatelj med vozniki

Ayrton Senna in Gerhard Berger sta bila moštvena kolega pri McLarnu v sezonah 1990-1992. Medsebojne potegavščine so bile del njunega prijateljskega odnosa. Berger je na primer v potni list Senne preko njegove fotografije prilepil fotografijo moškega spolovila. Senna mu ni ostal dolžen; vse Bergerjeve kartice je prilepil v njegovo denarnico. Njuna priljubljena šala je bila na račun čevljev – prav tekmovala sta, kdo jih bo komu bolj inovativno uničil. Tako je Senna Bergerjeve čevlje napolnil s peno za britje, Berger pa mu je vse čevlje namazal z maslom.

Ayrton Senna: Kaj je bila njegova zadnja želja

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje