1000. dirka in ostali pomembni mejniki Formule 1

0

V prihajajočem vikendu bo Svetovno prvenstvo Formule 1 praznovalo 1000. dirko. Le-ta se bo odvila na Kitajskem, v Šanghaju. Ob tej priložnosti smo pripravili pregled nekaterih pomembnejših dogodkov, ki so se zgodili prav ob zgodovinskih mejnikih v Formuli 1. Od rivalstva med Senno in Prostom, do dirk, ki so se končale v sodni dvorani, in tudi kontroverzni dogodki, ki so zaznamovali ta šport.

100. dirka: VN Nemčije 1961

Stirling Moss je pogosto omenjen kot eden izmed najboljših voznikov Formule 1, ki pa nikoli ni postal svetovni prvak. V svoji karieri je dosegel 16 zmag in ena izmed teh je bila prav na dirki za VN Nemčije 1961. Na progi Nurburgring Nordschleife je zmagal z ekipo Lotus-Climax pred Wolfgangom von Tripsom in Philom Hillom s Ferrarijema. Phil Hill je že na naslednji dirki v Italiji postal svetovni prvak, zaradi smrti svojega moštvenega kolega.

200. dirka: VN Monaka 1971

Jackie Stewart si je na slavnih ulicah Monaka leta 1971 zagotovil Grand Slam – nekaj, kar dosežejo na dirkah samo najbolj dominantni vozniki. Osvojil je pole position, zmagal na dirki in hkrati postavil še nov najhitrejši čas v 57. krogu dirke v Monte Carlu. Dirka je bila posneta v okviru filma Vikend prvaka (Weeked of a Champion, 1972).

300. dirka: VN Južne Afrike 1978

Na dirki za VN Južne Afrike 1978 je Ronnie Peterson s svojim Lotusom 79 za las zmagal pred Patrickom Depaillerjem v Tyrrellu. V zadnjem krogu sta uprizorila pravo bitko in na koncu je bilo med njima manj kot pol sekunde razlike. Pravzaprav je bil to tudi edini krog, kjer je Ronnie vodil.

400. dirka: VN Avstrije 1984

Na domačih tleh je leta 1984 slavil Niki Lauda z McLarnom. Pri tem mu je pomagal moštveni kolega Alain Prost, ki se je med dirko zavrtel na oljnem madežu. Lauda je tisto leto postal tudi svetovni prvak, le pol točke pred drugouvrščenim Prostom.

  1. dirka: VN Avstralije 1990

VN Avstralije je bila zadnja dirka sezone 1990. Na najvišji stopnički je stal Nelson Piquet z ekipo Benetton. Toda to ni bil najodmevnejši dogodek dneva. Ob koncu sezone in jubileju je sledilo fotografiranje aktualnih in nekdanjih legendarnih voznikov. Na fotografijah ni prisotnega ne Alaina Prosta ne Ayrtona Senne. Prost je bil namreč še vedno besen zaradi dogajanja v Suzuki, kjer naj bi ga Senna namenoma zrinil s proge, da bi si tako zagotovil naslov svetovnega prvaka.

600. dirka: VN Argentine 1997

Jacques Villeneuve je leta 1997 zaporedno zmagal obe dirki v Južni Ameriki, naprej v Braziliji, nato pa še v Argentini. Heinz-Harald Frentzen, Jacquesov moštveni kolega pri ekipi Williams-Renault, in Michael Schumacher s Ferrarijem sta dirko za VN Argentine končala predčasno in s tem omogočila kanadskemu vozniku prosto pot do zmage, ki je pripomogla tudi k njegovi osvojitvi naslova svetovnega prvaka.

700. dirka: VN Brazilije 2003

VN Brazilije 2003 je bila nepredvidljiva dirka. Zaradi dežja so odstopili številni vozniki, med njimi je bil tudi Mark Webber, ki je razbil svojega Jaguarja. Fernando Alonso je zapeljal čez ostanke bolida na progi, zadel v pnevmatiko iz Webbrovega Jaguarja in trčil v zaščitno steno. Dirka se je zaključila z rdečo zastavo, kot zmagovalca pa so razglasili Kimija Räikkönena z McLarnom. Zaradi sporne določitve zmagovalca se je boj nadaljeval na sodišču v Parizu, kjer so presodili, da bi moral na najvišji stopnički stati Giancarlo Fisichella z Jordanom.

800. dirka: VN Singapurja 2008

Fernando Alonso je z Renaultom zmagal dirko za VN Singapurja 2008. Toda leto kasneje je njegov dosežek zameglila informacija, da je njegov moštveni kolega Nelson Piquet mlajši namenoma trčil, da bi tako priklical varnostni avto in omogočil Alonsu postanek za dotakanje goriva. Alonso še danes trdi, da ni vedel za te moštvene ukaze. Dogodek je postal znan kot »Crashgate škandal« in v The Timesu so ga označili kot enega najhujših goljufanj v zgodovini športa.

900. dirka: VN Bahrajna 2014

Že na samem začetku hibridne ere v Formuli 1 se je kazala Mercedesova premoč. Nastop Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga na VN Bahrajna 2014 se je v zgodovino zapisal kot klasičen boj med moštvenima kolegoma. Preden se je rivalstvo med nekdanjima prijateljema zaostrilo, sta Nico Rosberg in Lewis Hamilton prikazala vznemirljiv dvoboj, kolo ob kolesu, v Bahrajnu. Boljši je bil Hamilton, kar je napovedalo Britančevo prevlado v prihodnosti.

Video: Hamilton vs Rosberg – Bahrain 2014

Nekateri najbolj zveneča imena v Formuli 1 so zmagovala na teh prelomnih dirkah. Kdo pa bo svoje ime dodal na seznam najboljših v Šanghaju, kjer bo potekala 1000. dirka?

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje