Dirkaški filmi

3

Ljubitelji dirk in navdušenci nad Formulo 1 nimamo te sreče, da bi bila dirka na sporedu vsak vikend, zato se je občasno potrebno zateči tudi h kakšnemu filmu, da nam požene kri po žilah in dvigne dlake pokonci. Seveda niso vsi filmi dobri in vsak ima svoje preference. V nadaljevanju bom predstavil svoj izbor filmov, za katere menim, da so vredni ogleda na deževno popoldne, ko ni dirke na sporedu.

Najprej je potrebno opredeliti, kaj sploh je dirkaški film. Dirkaški film ni vsak film, v katerem nastopa nešteto avtomobilov ali pa redki bolidi, po katerih se nam cedijo sline. Dirkaški film mora vsebovati dirke, strast, tekmovanje, ki niso zgolj poživitev zgodbe. Za to med dirkaške filme ne štejem nobenega iz franšize Hitri in drzni, Avtomobili (animirani film), Cannonball, Dirka smrti in niti nesporne umetnine kot je Bullitt (1968), čeprav ga z veseljem pogledam. Sedaj pa poglejmo, katere filme bi lahko definirali kot dirkaške, in sicer razdelil jim bom na tiste, ki jih ne priporočam, tiste, ki jih z veseljem pogledam, ter na dokumentarce, ki bi jih moral vsak videti, če želi bolje razumeti dirkanje in tudi Formulo 1.

Plakat iz filma Peklenska steza Indianapolisa

Med tiste, ki jih ne priporočam, zagotovo spada Dirka (2001), kjer je Sylvester Stallone zgodbo iz Formule 1 prestavil v takratni CART, jo začinil z bistveno pretiranimi efekti in dogodki ter spravil na nivo svojih akcijskih filmov, kjer je dve uri dogajanja bistveno preko meje gledljivega. Takoj za njim se uvršča film Dnevi grmenja (1990), v katerem Tom Cruise igra voznika, ki brez tehničnega znanja pride na dirke NASCAR, po drami in rivalstvu pa na koncu seveda zmaga. V tistih letih so tam vozili velikani, kot je Dale Ernhard, tam ni bilo časa za hollywoodske zgodbice. V letu 2003 je prišel na velike ekrane film o Michelu Vaillantu, ki ni uspel tega stripovskega junaka preseliti v gibljivo sliko. Čeprav je film odlično posnet, posega v določenih delih preveč v fantazijo. Podobno bi lahko rekli o filmu Dirkač iz leta 2008, ki nekako ne deluje, kot bi moral. Tudi veliki Paul Newman je leta 1969 posnel film Peklenska steza Indianapolisa, romantično dramo z dirkanjem v ozadju, ki je po mojem daleč od tistega, kar bi pričakovali.

Sedaj pa preidimo na dobre filme. Med igranimi filmi spadajo med top tri Dirka življenja (2013), Velika nagrada (1966) in Le Mans (1971). Dirka življenja je zanimiv film, kljub mnogim zgodovinskim pomanjkljivostim in osredotočanju samo na glavna dva lika. A dosti boljši in navdušujoč je po mojem mnenju film Velika nagrada, v katerem poleg hollywoodskih zvezd vidimo tudi prave voznike Formule 1 (a ne tako kot v že omenjenem filmu Dirka). Tudi če sem ga videl mnogokrat, si zmeraj zasluži še en ogled. Enako bi lahko rekel o filmu Le Mans, ki brez posebnih efektov brutalno prikaže dirke s prototipi tiste dobe. V kolikor bi raje posegli po dokumentarnih filmih, pa najbolj priporočam Vikend prvaka (1972), Senna (2010), Williams (2017) in 1 oziroma Life on the Limit (2013). Vsi izjemno dobri in nadvse realistični.

Naslovnica dokumentarca o Senni

Če vas zanimajo tudi motorji, pa si lahko ogledate filma Lovec na rekorde: legenda o motorju (2005) in rahlo pozabljenega ter spregledanega Race for Glory (1989). Med množico dokumentarcev o raznih dirkah in voznikih je vredno izpostaviti On Any Sunday (1971). To je moj izbor filmov za popestritev jesenskih in zimskih večerov. Upam, da vam je seznam filmov dal idejo, kaj dirkaškega bi lahko gledali na dan, ko dirk ne bo.

 

Simon Jazbec

guest

3 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Jesse Pinkman

Odličen izbor. Tako za slabe filme kot za dobre. Sam rad gledam na splošno filme, kjer imajo avtomobili “vidnejšo” vlogo. Filmi kot so Drive(2011), Nightcrawler(2014), Gone in 60 seconds(2000) in Baby Driver(2017). Rad bi še dodal, da kljub temu, da je Rush-Dirka življenja mojstrovina, Le Mans ima nekaj več, nekaj zakaj mislim, da je najboljši dirkaški film. Ali je to Steve McQueen, ki je sam dirkal na 24 ur in je večino filma sam odvozil, ali pa to, da film se osredotoča predvsem na dirkanje in ni noben “bullshit” prisoten, ali pa, ker je tako surov in te zvok motorjev… Preberi več

SimonJazbec

Meni tudi zgoraj našteti filmi dobri, le da so filmi z avtomobili, ne pa po mojem dirkaški, čeprav ne pridejo niti blizu sceni iz Bullitta ( Spet McQueen).
Glede onih pravih, tudi meni je Le Mans najbolj pri srcu, zakaj? Enostavno “Racing is life, anything happen before or after is just waiting….”

Kot zanimivost, McQueen je tudi močno prisoten v omenjenem On any Sunday….

Darko

ne samo odvozil. skoraj bi zaradi množice nesreč bankrotiral. na koncu so se celo zavarovalnice obrnile stran…