F1 2021: Kako visoki so dirkači Formule 1

0

Glede na višino je Esteban Ocon s svojimi 186 cm na vrhu seznama aktualnih dirkačev, a v preteklosti so v najhitrejše, cirkusu zmagovali še višji dirkači…

Tipične dimenzije idealnega dirkača Formule 1 se počasi, a zanesljivo spreminjajo! Po strogi omejitvi skupne teže bolida v poznih osemdesetih letih so lahki in majhni vozniki postali najbolj zaželeni, po skoraj treh desetletjih pa višina na igra več tako ključne vloge.

Uvedena je bila namreč omejitev minimalne teže na 80 kg, ki jo mora imeti voznik skupaj z zaščitno opremo. Vsi tisti, ki so lažji od predpisane meje, pa pridobijo na svoj bolid dodatne uteži in nimajo več genetske prednosti, ki je inženirjem omogočala, da so težo ustrezneje porazdelili pri sami izdelavi bolida.

Zato imamo danes v Formuli ena nekaj visokih dirkačev ki jih vodi mladi Esteban Ocon s 186. centimetri. V lanski sezoni mu je družbo na vrhu delal Alex Albon, ki je postal tudi najvišji voznik v zgodovini ekipe Red Bull Racing. Za dva centimetra je namreč presegel Marka Webbra, moštvenega kolega Sebastiana Vettla v njegovem zmagovitem obdobju.

Kot netipično visok predstavnik Tajske, je bil 24-letni Albon najvišji voznik Formule ena v lanski sezoni, po njegovem odhodu, pa je vrh lestvice pripadel Estebanu Oconu.

Samo centimeter nižji so Antonio GiovinazziNicolas Latifi in George Russell, blizu pa je tudi Lance Stroll s 182. centimetri. 

Max Verstappen zaokrožuje šesterico dirkačev, ki so višji od 180. centimetrov, v lanski sezoni pa je bilo takšnih kar osem. Oba dirkača ekipe Haas Mick Schumacher in Nikita Mazepin merita 176 cm, sledijo pa Vettel in Raikkonen s 175. cm, Hamilton in Magnussen (174), Bottas (173), Fernadno Alonso (171) cm in Lando Norris, ki je mesto najnižjega voznika med elito s svojimi 170. cm predal novemu imenu. To je Yuki Tsunoda, ki je visok zgolj 159 cm. Mladi Japonec je nižji tudi od nekaterih najnižjih legend preteklosti. Tukaj lahko izpostavimo predvsem Felipeja Masso (166 cm), Alaina Prosta ( 165 cm) in Jackieja Stewarta (163 cm).

Yuki Tsunoda je postal eden izmed najnižjih F1 dirkačev v zgodovini

Kljub temu, da so v preteklosti večinoma dirkali nižji dirkači, pa so skozi zgodovino zelo uspešno dirkali nekateri visokorasli vozniki. Zmagovalec štirih dirk v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, Američan Dan Gurney, je bil visok 193 cm, veliko nižji pa niso bili niti Mike ParkesTroy Ruttman, Carel de Beaufort in Christian Danner.

V novem tisočletju je bil daleč najvišji Justin Wilson, nekdanji voznik Minardija in Jaguarja, s 193 cm, vendar v Formuli 1 ni pustil posebnega pečata. Najvišji svetovni prvak Formule 1 je definitivno Mike Hawthorn. Plavolasi Britanec je bil visok 188 cm, naslov pa je osvojil leta 1958, ko je dirkal. Kako visoka sta bila ena izmed najboljših v zgodovini Formule 1? Michael Schumacher 174 cm, Ayrton Senna 176.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje