Dirka življenja: Gilles Villeneuve in zadnji čudež v Jarami

0

Formula 1 je šport, ki so ga zaznamovali mnogi dirkači. Junaki nam ostanejo v spominu, legende pa ne umrejo nikoli. Njihove zgodbe, prežete s fatalnim pogumom in neizmerno voljo do zmage pa nas vselej navdajajo z navdihom. Kako postati legenda? Zmagaš, v trenutku, ko so vse možnosti proti tebi, tvoja usoda pa je pogojena zgolj s tvojo genialnostjo. Prav to je leta 1981 v Jarami storil veliki Gilles Villeneuve.

To je bila zadnja zmaga Gillesa Villeneuvea v Formuli 1. Kanadčan se je leto zatem smrtno ponesrečil v Zolderju, Jarama 1981 pa je bila na nek način odraz Gillesove kariere. Ne glede na dejstvo, da je sedel za volanom nekonkurenčnega bolida, je Gilles Villeneuve startno mesto zapustil z enim samim ciljem, zmagati.

Gilles Villeneuve v Ferrariju 126CK

Tri tedne preden je Gilles zapeljal na dirkališče v Jarami, je legendarni Kanadčan z virtuozno vožnjo po ulicah Monte Carla, poskrbel za prvo Ferrarijevo zmago po dveh letih suše. Nihče pa pravzaprav ni pričakoval, da bi utegnil kaj takšnega ponoviti tudi na VN Španije, saj konfiguracija dirkališča v Jarami nikakor ni bila pisana na kožo njegovemu Ferrariju 126 CK. Po vseh napovedih naj Villeneuve in Ferrari na počasni in zaviti stezi ne bi imela možnosti proti, mnogo bolje uravnoteženim bolidom Williamsa, Ligierja in Mclarna.

Dirka življenja: MonaKo 1981; Zmaga volje in srca

Gilles Villeneuve o Ferrariju 126CK (1981): “Ko namestimo nove gume je situacija štiri kroge v redu, nato pa lahko pozabimo na karkoli. Kot hitri rdeči Cadillac, ki drsi po celotni stezi.”

Vikend se je za Gillesa pričakovano pričel zelo povprečno. V kvalifikacijah je osvojil sedmo mesto, osem desetink pred svojim moštvenim kolegom Didierjem Pironijem, a z več kot sekundo zaostanka za pole positionom, na katerem je stal Jacques Laffite v Talbot Ligierju.

Nastopil je dan dirke in dirkače so pričakale izjemno visoke temperature, ki so dosegale tudi 38° celzija. Laffite je startal izredno slabo, oba Williamsa, Alan Jones in Carlos Reutemann pa sta se izstrelila v vodstvo. Villeneuve je startal brezkompromisno in v prvem ovinku je bil že na tretjem mestu. Ob koncu prvega kroga mu je uspelo ujeti Reutemannovo zavetrje in prebil se je na drugo mesto. Medtem je Jones zanesljivo vodil vse do 14. kroga, ko se je Avstralec zavrtel, Villeneuve pa se je znašel v vodstvu dirke, a neprestano pod hudim pritiskom Carlosa Reutemanna.

Kanadčan je dirkal fantastično in sledila je ena izmed najboljših defenzivnih dirkaških predstav vseh časov.

Za Kanadčanom se je hitro oblikoval vlakec, ki so ga sestavljali Laffite, Reutemann, John Watson z Mclarnom in Elio de Angelis z Lotusom. Sledil je obračun petih dirkačev, Villeneuve pa je bil z nekonkurenčnim Ferrarijem pred nemogočo nalogo. Laffite je poizkušal, a Gilles je bil pripravljen. Ferrari je bil v ovinkih izredno počasen, toda Kanadčan je dirkal fantastično in sledila je ena izmed najboljših defenzivnih dirkaških predstav vseh časov. Villeneuve je taktično zaviral vsakič, preden je do konca pohodil plin ob vstopu na ravnino in konkurenca na takšno vožnjo ni našla odgovora. Konvoj petih bolidov pa je ob prehodu ciljne črte ločilo vsega 1,24 sekunde.

Konvoj petih bolidov je ob prehodu ciljne črte ločilo vsega 1,24 sekunde.

Mojstrovina v Jarami je bil zadnji čudež enega najboljših dirkačev v zgodovini Formule 1, ki se je s predstavo kariere dokončno vpisal med nesmrtna imena motošporta.

Matej Plešej

@matejf1-si

Gilles Villeneuve

V trenu oči – Monza 71

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje