Robert, vrnitev odpisanega!

2
Z veseljem sem na spletnih portalih zasledil, da je Robert Kubica opravil že drugi test v pravi formuli 1, sicer z dirkalnikom iz leta 2012, z motorjem šibkejše specifikacije in  gumami primernimi za predstavitve…. 90 krogov na Paul Richardu (kjer bo naslednje leto ponovno francoski GP), kar znese več kot 500 km. Na prvi pogled je to zelo pozitivno.
A na žalost, le na prvi pogled. Robert je tip človeka, ki ni zvezdnik, nikoli ni hodil po boksu v kakšni blesteči opravi z modnimi dodatki, in ni imel zaslombe močnih mednarodnih sponzorjev. Bil je hiter, konkreten, upam si trditi, da je še zmeraj prizemljen, in vsaj kar se mene tiče, je utelešal tisto, kar bi rad bil.  Njegova nesreča leta 2011 mi je pustila zelo grenak okus v ustih. Robertu sem zmeraj privoščil, ker je predstavljal tisto kategorijo, ki jo angleži imenujejo underdog, in on je “polišpanim” fantom marskidaj dal vetra.
A Formula 1 je konkreten šport. Zato ne morem mimo dejstev. Test je opravljal v Renaultu. Ta letos životari  v drugi polovici lestvice, osramočen tako s strani Red Bulla, kot Tora Rossa, katera imata vsaj nazivno enake pogonske sklope. Renault rabi reklamo, rabi medjisko pokritost in mogoče jo tako želi doseči. Druga točka, Renault ima drugega voznika (Palmer), kateri je v globoki krizi. Morda mislijo, da se bo tako predramil.
A kar je najhuje, objavljene so bile slike Roberta po testiranju in čeprav večinoma so ga kazale z levega profila, je mogoče na nekaterih uzreti njegovo desno roko. Navkljub negorljivem perilu je ta videti tanka in krhka. V italjanskem Autosprintu sem zasledil, da Robert ni bil zadovoljen z reakcijskim časom desnice ter so bili omenjeni nevrološki problemi.
Skrbi me, kako bo lahko upravljal premično krilo, sklopko, pogonski sklop, balansiranje zavor, menjave prestav navzgor in navzdol ter vse  ostale zadeve le z levico.  Do sedaj je Robertu šlo super, a na progi je bil sam. Bil je v bolidu, ki je danes že globoko zastarel, in je bistveno drugačen od sodobnih. Zato bi lahko Renault prepustil bolid Robertu v petek na kak dirkaški vikend, da sam vidi ali gre ali pa ne.
Močno poškodovana roka Roberta Kubice je še zmeraj videti tanka in krhka. Bo zdržala vse sile dirkalnika F1?
Ne moremo niti mimo dejstva, da ima Robert 32 let in, da 6 sezon ni dirkal niti ene dirke za veliko nagrado.  To je v povprečju več, kot traja celotna kariera marsikaterega voznika. Pozabiti tudi ne smemo, da je danes le 20 bolidov, in spodobnih…14/12. Robert mora pokazati, ne samo da je sposoben, pokazati mora, da je boljši od vseh tistih očkovih sinčkov, ki imajo plačan sedež. Verjamem, da se tudi sam tega zaveda.
Ne bi rad, kot sem že omenil, da bi bil izrabljen le za reklamo, in privoščim mu, čeprav so dejstva proti njemu. Če mu bi lahko kaj prišepnil na uho, bi mu rekel, samo daj jim vetra, naj vidijo kako se vozi.

Simon Jazbec @F1.si

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
F1Freak

Robert legenda. Roka gor al dol. Slabš k Palmer ne bo

IceRacing

Eden najbolj talentiranih dirkačev.