Komentar dirke: Teksaški Royal Flush

0

Za nami je dirka v Austinu, ki je postregla z napetim strateškim obračunom med Red Bullom in Mercedesom, gledano z organizacijskega vidika pa s samimi presežki. Če smo v zadnjih letih v to še dvomili, lahko sedaj dokončno rečemo, da so Američani Formulo 1 vendarle vzeli za svojo.

Lastnik Formule 1, ameriška korporacija Liberty Media je v zadnjih letih za popularizacijo elitnega razreda motošporta “čez lužo” naredila ogromno. K temu je zagotovo bistveno pripomogla Netflixova serija Drive to Survive, ki je Formulo 1 končno približala tudi mlajšemu občinstvu.

Nova generacija dirkaških zvezdnikov na čelu z Maxom Verstappnom, Landom Norrisom, Charlesom Leclercom in ostalimi je osvojila srca ameriške mladine, ki skozi Netflixovo platformo spoznava tudi ozadje dirkaškega cirkusa, ki ima v Formuli 1 vsaj tako pomembno vlogo, kot samo dogajanje na stezi.

Če smo pred desetletjem v Indianapolisu še spremljali bolj ali manj ležerno vzdušje, lahko v Austinu spremljamo razprodane tribune evforičnih navijačev, ki spremljajo F1 v atmosferi, ki smo jo bili nekdaj vajeni zgolj na evropskih prizoriščih. Ameriškim lastnikom je torej v nekaj letih uspelo nekaj, kar Bernieju Ecclestonu ni več desetletij.

Strateški triler je na koncu pripadel Verstappnu, ki je v slogu šampionov zdržal pritisk in ustavil Hamiltonov nalet ob koncu dirke. Nizozemec je svojo prednost pet dirk pred koncem sezone povečal na 13. točk, s čimer je storil nov korak k premiernemu naslovu svetovnega prvaka.

Red Bull je v taktičnem smislu z agresivno strategijo v Austinu nadigral Mercedes, ki je bil glede na svoj položaj v prvenstvu nekoliko preveč konzervativen. Zgodnja postanka sta Verstappnu prinesla osmo zmago v sezoni, oba pretendenta za naslov pa sta vso konkurenco pustila daleč za sabo, saj je Sergio Perez na tretjem mestu zaostal že za več kot 40 sekund.

Teksaški poker je tako za nami, Heads Up med Verstappnom in Hamiltonom za končno lovoriko pa se bo nadaljeval že v Mehiki.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje