Komentar dirke: Šest dirk, šest točk!

0

Za nami je dirka za VN Turčije, ki kljub mokri stezi ni postregla s kakšnimi razburljivimi trenutki, dirkaške akcije pa je bilo glede na razmere, presenetljivo malo. Vodstvo v skupnem seštevku je z drugim mestom znova prevzel Max Verstappen, ki ima šest dirk pred koncem sezone prav toliko točk prednosti pred Lewisom Hamiltonom.

Valtteri Bottas je z zanesljivo vožnjo slavil prvo zmago zmago v letošnji sezoni, s katero je prekinil skoraj leto trajajoč niz, ko mu ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko. Finec je tako upravičil pričakovanja svoje ekipe in Maxu Verstappnu na dirki, na kateri je Lewis Hamilton zaradi menjave motorja prejel kazen startnih mest, odščipnil nekaj dragocenih točk.

Verstappen se je tako moral zadovoljiti z drugim mestom, dobro delo pa je za Red Bull opravil tudi Sergio Perez, ki je zasedel tretje mesto, Mehičan je svoje delodajalce navdušil tudi z brezkomprosnim dvobojem s Hamiltonom, v katerem Britancu ni pustil niti milimetra prostora. Red Bull od Pereza pričakuje natančno to, njegova pomoč pa bo za Verstappna ključna vse do zadnje dirke v Abu Dabiju.

Hamilton je po zmagi v kvalifikacijah in kazni 10. startnih mest, dirko v Carigradu začel z 11. startnega mesta, nekaj časa pa je kazalo, da bo Britanec uspel dirko s pnevmatikami za rahel dež, odpeljati celo brez postanka v boksih, s čimer bi ciljno črto prečkal za Verstappnom na tretjem mestu. Pri Mercedesu na koncu niso želeli tvegati katastrofe in Hamilton je po postanku padel na peto mesto, kar je pri sedemkratnem svetovnem prvaku povzročilo nemalo slabe volje.

Pogled na Hamiltonovo pnevmatike, ki so bile ob njegovem postanku praktično brez profila, nedvomno govori v prid, da so se pri Mercedesu odločili previdno. Čeprav je brez postanka dirko odpeljal Esteban Ocon, so njegovi časi v zadnjih krogih padli za nekaj sekund na krog, Francoz pa je za lasa obdržal 10. mesto in eno točko za svetovno prvenstvo.

Hamilton je tako proti Verstappnu izgubil osem točk, ob morebitni kapitualiciji svojih pnevmatik, pa bi jih lahko tudi 18. Po sedmih letih Mercedesove dominacije, se lahko končno veselimo hektičnega zaključka sezone, kjer bo štela prav vsaka točka, desetinka, napaka ali okvara, ključno vlogo pa bosta odigrala tudi Perez in Bottas.

Šest dirk, šest točk. Boj se nadaljuje v Austinu!

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje