Michael in Ralf Schumacher: Konkurenca in bratovska ljubezen

0
ralf-michael-schumacher

Michael Schumacher je v letu 1997 v Formuli 1 dobil prav posebnega nasprotnika – mlajšega brata Ralfa, katerega se je kmalu prijel vzdevek »Schumi 2«. Že nekaj let so ga usmerjali proti karieri v Formuli 1 in pri tem sta niti v rokah držala predvsem Willi Weber in Mercedes.

schumacher-michael-ralf-ferrari-jordan

Ralf je vedno znova dokazoval, da je nadarjen. Alain Prost je bil nad njegovo prvo vožnjo prevzet:

»Videti je, da je zrel za Formulo 1. Name sta predvsem naredili vtis njegovo sposobnost koncentracije in zrelost, ki ju je pokazal pri 21. letih. Toda potreben bi bil še drugi ali tretji preizkus, da bi vedeli, ali je res tip zmagovalca.«

Ralf je kariero v Formuli 1 začel pri Jordanu, prav tako kakor njegov starejši brat. Njegov začetek ni bil lahek, saj so mnogi menili, da je dobil priložnost zgolj zato, ker nosi priimek Schumacher. V prvem letu se ni izkazal kot nadpovprečen voznik, pravzaprav je bil vedno v senci svojega brata.

Njegova neposrednost in velika samozavest marsikomu nista bila všeč, celo v lastnem moštvu je imel težave z ugledom. Na Nürburgringu je celo Michael sredi končnega boja za naslov svetovnega prvaka postal žrtev pretirane bratove vneme. Ralf je po divjem vijuganju trčil v avto moštvenega kolega Fisichelle in nato še v sprednje desno kolo bratovega bolida.

V javnosti od Michaela ni nikoli bilo slišati grde besede o bratu, kajti dogovor Schumacherjeve družine je bil, da je treba odgovornost vedno naprtiti Fisichelli. Michael je tudi vedel, da je Ralf nadarjen, vendar rabi čas, da dozori. Serijo uspehov je kot voznik začel že naslednjo sezono in na »dirki kaosa« v Spaju osvojil drugo mesto.

Ralf se je po prestopu v Williams razvil v zelo zanesljivega voznika, ki je od leta 1999 redno osvajal točke in stopničke in le redko odstopil zaradi lastne napake. V svojem nastopu pred javnostjo je deloval odrezav in samozavesten, pogosto jasnejši, neposrednejši in bolj nepolitičen kot brat, od katerega se je skušal vedno bolj osamosvojiti.

Ralf Schumacher: Pri Williamsu vladata strah in teror

Ralf se je na vso moč trudil, da ne bo zgolj privesek klana velikega Schumacherja. Zavedal se je, da je brat močno vplival na njegovo kariero, vendar ga ni videl kot vzornika, temveč kot tekmeca:

»Z bolidom BMW-Williams bi rad dosegel čim več uspehov. Dolgoročno mednje spada tudi naslov svetovnega prvaka. Če bom moral zaradi tega premagati Michaela – tudi prav.«

Willi Weber, ki je oba brata zelo dobro poznal, je med njima videl razliko prav v miselnosti:

»Pri Ralfu se zdi vse lahko, čeprav se za vsako stvar, ki jo hoče doseči, bojuje prav tako profesionalno. Michael gre bolj v globino in vsak problem analizira več ur.«

Med bratoma je večkrat prišlo do napetosti med dirko in Ralf se je v vsakem »problematičnem dvoboju« počutil kot poraženec. Med njima je počilo v Barceloni leta 2000, ko je Michael zaradi zavijanja v bokse blokiral Ralfa in ob tem omogočil Barrichellu, da ga je prehitel. Nato sta imela bližnje srečanje leta 2001 na Nürburgringu, 2003 na Japonskem in 2005 v Monaku. Ralfa je najbolj motilo to, da Michael ni sposoben priznati napake.

Video: Ralf Schumacher obtičal v zraku

Michael in Ralf pa se izven dirkališč nista prav pogosto družila. Eden od razlogov za to je bil, da nista imela skupnih hobijev, drugi pa, da se njuni ženi nista dobro razumeli. Med bratoma Schumacher ni bilo sovraštva, po drugi strani pa niti velike bratovske ljubezni, vsaj dokler sta vozila drug proti drugemu.

V prihodnosti se nam morda obeta ponovni dvoboj Schumacherjev – Michaelovega sina Micka in Ralfovega sina Davida.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje