Komentar dirke: Umetna voda, gate, Chuck in ameriški cirkus

0

Formula 1 je dočakala težko pričakovano premiero v Miamiju, kjer smo pričakovano doživeli pravi ameriški cirkus, a na žalost s precej dolgočasno dirko.

Ulično dirkališče, ki je speljano v okolici stadiona Hard Rock v Miamiju je sicer zaradi svoje razgibane koniguracije obetalo veliko, vendar smo na koncu dočakali uspavanko, ki jo je na koncu vsaj malo prekinil varnostni avtomobil, ki je na stezo zapeljal po trčenju Landa Norrisa in Pierra Gaslyja.

Skozi celoten konec tedna na Floridi se je zdelo, da je samo dogajanje na stezi potisnjeno v ozadje. Glavna tema je bila prepoved nakita in obvezna nošnja negorljivih spodnjic, ki se jim je z nedvoumno gesto uprl Sebastian Vettel. Čeprav je bilo njegovo pojavljanje v spodnjicah navlečenih preko dirkaškega kombinezona razmeroma zabavno, pa se je ob tem smiselno vprašati ali je zvezdnikom, ki zaslužijo po desetine milijone dolarjev res tako težko nase navleči “gate”, ki naj bi navsezadnje ščitile njihovo varnost?

Dirka je prinesla scenarij, ki smo ga letos videli že kar nekajkrat. Startno vrsto je povedel Charles Leclerc, ki pa je po dobrih 10. krogih zapadel v težave s pnevmatikami, kar je še enkrat več izkoristil Max Verstappen, ki se je še pred prvimi postanki prebil v vodstvo. Red Bull je bil znova superioren na dolgih ravninah, kar ostaja glavna Ferrarijeva pomanjkljivost, ki jo bo morala Scuderia čimprej odpraviti, v kolikor želi Leclerc vse do konca ostati v boju za naslov.

Nato se dolgo časa ni zgodilo praktično nič. Dirkači so krožili okrog bark zasidranih v umetni vodi, posledično pa je dirka spominjala na “wannabe” VN Monaka. Zakaj so se organizatorji odločili za bizarno ureditev z umetno marino ni bilo praktično jasno nikomur, najverjetneje pa niti njim samim.

Za vsaj nekoliko razburjenja je poskrbel varnostni avtomobil, ki je Leclerca vrnil v igro, pa vendar Monačan ni imel prave možnosti za napad na tokrat izredno hitrega Verstappna, ki se je z novo zmago dirkaču Ferrarija v svetovnem prvenstvu približal na 19 točk.

Pravi cirkus se je začel šele po dirki. Najprej je za nov “WTF” trenutek poskrbel nekdanji dirkač Willy T. Ribbs, ki je v intervjuju po dirki Leclerca poimenoval kar “Chuck”, s čimer je poskrbel za salve smeha na družbenih omrežjih. Oder za zmagovalce tokrat ni bil v samih boksih temveč na stadionu, kamor sta dirkače s sirenami pospremila dva policista na motorjih. Zakaj? Kdo bi vedel. Po dolgem čakanju so dirkači vendarle stopili na zmagovalni oder, ob pogledu na Carlosa Sainza, ki salutira v čeladi igralcev ameriškega nogometa, pa je dokončno nastopil čas, da ugasnemo televizijo in se odpravimo v posteljo.

Se vidimo v Evropi!

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje