Komentar dirke: Manjkal je samo še pretep med Totom Wolffom in Helmutom Markom

0

Glede na videno v letošnji sezoni si nismo delali utvar, da ne bi tudi veliki finale v Abu Dabiju postregel z dramo, kontroverznimi trenutki, trčenji in posredovanjem FIE. Morda je edina stvar, ki je letos v F1 nismo videli, pravzaprav fizični obračun med člani Mercedesa in Red Bulla, recimo med Totom Wolffom in Helmutom Markom.

Do slednjega na srečo ni prišlo, smo pa videli vse ostalo, vključno z vmešavanjem FIE, kar je bilo poleg okvar stvar, ki si je nedvomno nismo želeli. Max Verstappen je po absolutni drami postal svetovni prvak potem, ko ga je praktično od mrtvih vrnil varnostni avtomobil, ki ga je s trčenjem zakrivil Nicholas Latifi. Najprej je potrebno poudariti, da si je dirkač Red Bulla glede na letošnje predstave naslov definitivno zaslužil, povsem enako pa bi veljalo tudi za Lewisa Hamiltona, ki je v Abu Dabiju, mimogrede odpeljal izjemno dirko.

Hamilton se je z odličnim startom takoj prebil v vodstvo, nato pa z odličnim ritmom Verstappnu ni ponudil niti najmanjše priložnosti za napad, vse do kontroverznega varnostnega avtomobila, ki je dirkača Red Bulla vrnil v igro. Verstappnu ni preostalo drugega, kot da še tretjič zapelje v bokse in ob tem upa, da bo vodstvo dirke umaknilo varnostni avtomobil še pred koncem dirke. Spomin na letošnjo bizarno dirko v Spa Francorchampsu, ki se je končala po dveh krogih za varnostnim avtomobilom je še kako živ, in F1 si gotovo ni želela, da se veliki finale odloči na ta način.

Michael Masi je zato pričel z improvizacijo in nekoliko na silo združil vodilnega Hamiltona in Verstappna na način, da je vrnitev v isti krog omogočil zgolj dirkačem, ki so bili na stezi med obema kandidatoma za naslov, ne pa tistim, ki so dirkali za Verstappnom. Gre za prakso, ki je do sedaj še nismo videli, nenavadnih prijemov direktorja dirke pa smo sedaj pravzaprav že vajeni.

Hamilton se je tako znašel v praktično izgubljenem položaju, ko je bil lahka tarča za Verstappna, ki se je s povsem svežimi pnevmatikami le še odpeljal mimo in ciljno črto prečkal kot novi svetovni prvak. Čeprav je Mercedes po koncu dirke napadel z vsemi topovi in vložil celo kopico protestov in pritožb, je bilo jasno, da je zgodba končana, Verstappen pa je postal prvi Nizozemec z naslovom svetovnega prvaka Formule 1 v zgodovini. FIA, ki je resnici na ljubo, letošnjo sezono vodila katastrofalno je po svojem statutu nezmotljiva, pritožbe ekip pa so izgubljanje odvečne energije.

Že od samega začetka sezone je bilo jasno, da bosta Red Bull in Verstappen za naslov storila vse. Pripravljeni so bili na udarce pod pas, umazano igro, pritiske in za svoj cilj niso izbirali žrtev, kljub temu pa jim ne moremo ničesar očitati. FIA bi morala narediti red že bistveno prej, pa ga ni. Z nekonsistentnimi odločitvami so naredili popolno zmedo, obsežni pravilnik pa zbanalizirali na Masijeve občutke o poštenem dirkanju. Vse skupaj je bilo milo rečeno čudno, vendar očitno je tudi to Formula 1.

Ena izmed najbolj epskih sezon v zgodovini Formule 1 je za nami, era Mercedesa je končana in Max Verstappen je novi svetovni prvak. Zasluženo.

 

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje