“Vse sestavine pripravljene” za vstop 11. ekipe v Formulo 1?

0

Nekdanji svetovni prvak Mario Andretti trdi, da so vse sestavine pripravljene za vrnitev imena Andretti v najelitnejši razred motošporta. Ekipa Andretti je v ameriških enosednih serijah zelo uspešna in skupaj s sinom Michaelom Andrettijem si želita preseči nacionalne meje Združenih Držav. Andretti je lani že poskušal kupiti ekipo Sauber, vendar je nakup spodletel. Tokrat bo Američan poskusil drugače in sicer naj bi bili papirji za vstop v sezoni 2024 že v prostorih FIE.

Andrettija smo lahko med VN Miamija večkrat zasledili v pogovoru z visokimi predstavniki FIE, F1 in posameznih ekip, saj pred vstopom druge ameriške ekipe stoji še ena velika ovira.

“Lahko vam povem eno stvar: trudimo se. Proces je v teku in pred naznanitvijo želimo odkljukati vse točke in upam, da bomo na štartu že v sezoni 2024. Imamo ogromno ekipo, ki je projekt sposobna izpeljati. Čas je ključna komponenta, vendar vse sestavine so pripravljene. Imamo 100% proračun in dobavitelja pogonske enote.”

Šlo naj bi seveda za Renault, ki za zdaj pogonski agregat dostavlja le svoji ekipi Alpine. Novinar SkySports F1 Ted Kravitz trdi, da želi Andretti skočiti na vlak navdušenja nad kraljico motošporta, ki trenutno raja po Ameriki. A kje tiči težava?

V šefih trenutnih ekip. Nova ekipa v karavani Formule 1 bi pomenila za 10% nižje finančne nagrade ob koncu vsake sezone in brez kompleksnejše strukturne spremembe bi to pomenilo minus za preostale ekipe.

“Jasno je, da če imaš deset ekip in dodaš eno novo, nižaš vrednost preostalim desetim.”

Je dejal Christian Horner, medtem ko Toto Wolff od Andrettija zahteva plačilo 190 miljonske vstopne klavzule, a dodal, da bi Liberty Media lahko znesek plačala iz svojega žepa, v kolikor si želi na stezi videti več dirkalnikov.

“Ekipa mora demonstrirati, da lahko sedi pri skupni mizi in nanjo tudi nekaj doda. Formula 1 bo vedno imela zamejeno število franšiz, saj ne moremo v nedogled dodajati ekip.”

Binotto: “Postalo je jasno, da moramo odgovoriti na hitrost Red Bulla”

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje