Komentar dirke: Velika vrnitev poskočnega konjička, polom Red Bulla in Mercedesovih motorjev

0

Formula 1 je vstopila v novo ero svojega obstoja, težko pričakovana nova generacija F1 dirkalnikov pa je na stezi v Bahrajnu dočakala svojo premiero. Nova sezona Formule 1 se je pričela skoraj tako dramatično kot se je končala lanska, uvod pa je poskrbel za veliko vrnitev Ferrarija na čelu z izjemnim Charlesom Leclercom.

Ferrari je odlično formo kazal že na zimskih testiranjih, pa vendarle smo morali za potrditev forme Scuderie, glede na izkušnje iz preteklih let počakati vse do prvih kvalifikacij. Potrditev je prišla že takoj po začetku bojev za startna mesta, ko so se praktično vsi dirkači s Ferrarijevimi motorji, na čelu z blestečim Charlesom Leclercom razleteli po stezi in pokazali, da je Ferrari očitno izdelal odličen agregat.

Leclerc je odpeljal skorajda popoln vikend, sobotni pole position pa je kronal z zmago na prvi dirki nove sezone, kjer je zdržal vse napade Red Bulla in Maxa Verstappna. Svetovni prvak je moral na koncu zaradi okvare odstopiti, enaka usoda pa je doletela tudi drugega dirkača ekipe rdečih bikov Sergia Pereza. Red Bull je tako sezono začel na najslabši možni način, Ferrari pa je dolgem času slavil dvojno zmago in se zavihtel na vrh svetovnega prvenstva.

Težave Red Bulla so s pridom izkoristili pri Mercedesu, Lewis Hamilton pa je po slabem vikendu za moštvo aktualnih konstruktorskih prvakov, nekoliko nepričakovano stopil celo na zmagovalni oder in tako na najboljši možni način omejil škodo.

Medtem ko je tovarniška ekipa Mercedesa prikazala relativno solidno formo, pa tega ne moremo reči za ostale ekipe, ki dirkajo z motorji nemškega proizvajalca. Velik šok so doživeli pri Mclarnu, saj sta Lando Norris in Daniel Ricciardo pred varnostnim avtomobilom zaostala za cel krog, po nekonkurenčni predstavi pa ostala brez točk. Dirkači McLarna, Aston Martina in Williamsa so peljali svojo dirko in očitno je, da je z letošnjim Mercedesovim motorjem nekaj hudo narobe.

To dejstvo je za omenjene ekipe še posebej problematično, če vemo, da je razvoj motorjev zamrznjen vse do leta 2025. Po drugi strani pa smo lahko dobili tudi potrditev kako dober je pravzaprav Mercedesov W13, če primerjamo njegovo hitrost z dirkalniki ostalih moštev, ki uporabljajo njihove motorje.

V kolikor so torej težave akutne narave in jih pri Mercedesu uspejo kmalu rešiti, ne smemo biti presenečeni, če se Hamilton in Russell v bližnji prihodnosti priključita boju za sam vrh. V nasprotnem primeru pa bi lahko bil Mercedes obsojen na nekajletno čakanje in novo priložnost ob spremembi pravilnika.

Za konec ne smemo pozabiti na izvrstno predstavo Kevina Magnussena, ki se je po letu premora pet pred dvanajsto znova sedel v dirkalnika, svojo vrnitev pa je kronal z odličnim petim mestom. Le mesto za njim je svojo prvo dirko za Alfo Romeo končal Valtteri Bottas, točko pa je za 10. mesto osvojil tudi novinec Guanyu Zhou.

V Bahrajnu so torej karte padle na mizo, še več odgovorov pa bo ponudila že dirka v Savdski Arabiji, ki bo na sporedu prihodnji konec tedna.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje