Veliki misterij Ayrtona Senne: Atentat, zarota, ali zgolj nesreča?

0

Obstaja več teorij o smrti Ayrtona Senne, vendar se nobena ni izkazala za resnično. Vzrok nesreče še danes ni povsem znan, obstajajo pa različne teorije, ki kot možne vzroke omenjajo tako morebitno okvaro na bolidu, počasno puščanje pnevmatike, kot tudi vozniško napako ali pa morda stres po smrti Rolanda Ratzenbergerja.

Ena izmed najbolj zanimivih in predvsem bizarnih teorij je, da so Senno umorili uradniki Formule 1. Določeni posamezniki so prepričani, da so se zdravniki in celotna organizacija zarotili proti legendarnemu Brazilcu in njegovemu dirkaškemu kolegu Rolandu Ratzenbergerju, ki je preminil dan pred Senno.

Splet okoliščin je 1. maja 1994  v Imoli privedel do tragične smrti enega izmed najboljših dirkačev v zgodovini, zgolj dan pred tem pa je v kvalifikacijah življenje izgubil njegov dober prijatelj Roland Ratzenberger.

Kaj je torej povzročilo smrtno nesrečo Ayrtona Senne v Imoli?

Številne sodne obravnave in študije v preteklih letih tega niso uspele dokončno razjasniti. Veliko vprašanje ostaja kam je izginilo zadnjih nekaj sekund posnetkov kamere iz Brazilčevega dirkalnika. Nekateri verjamejo, da so “izginili”, da bi F1 s tem prikrila pravi vzrok nesreče in zaščitila ekipo Williams. Sennin tedanji moštveni kolega Damon Hill je razkril, da se je Williamsov dirkalnik v tragičnem ovinku Tamburello obnašal “grozno”, Brazilec pa je po njegovem mnenju storil napako. Številni so ob tem prepričani, da je Senna dirko, zaradi smrti svojega prijatelja pričel v izredno slabem psihičnem stanju, obstajajo pa tudi teorije, da je imel Brazilec hkrati še ljubezenske težave, zaradi česar ni bil osredotočen na dirkanje.

Naslednja teorija govori o tem, da je Sennin Williams utrpel predrto pnevmatiko, potem ko naj bi Brazilec zapeljal čez razbitine po prejšnji nesreči. Kljub dokaj eksplicitnim fotografijam in številnim debatam, kasnejša preiskava ni pokazala znakov predrte pnevmatike.

Glavna teorija je tista o pomanjkljivo zvarjenem volanskem drogu, ki je bil na Brazilčevo zahtevo modificiran pred samo dirko. Dejstvo je, da je bil volanski drog po nesreči zlomljen, vendar ostaja skrivnost, ali se je to zgodilo pred ali po nesreči. V dolgotrajnem sodnem procesu je sodišče ekipo Williams spoznalo za odgovorno, vendar nihče izmed akterjev ni bil kaznovan.

Glavni dizajner tedanjega Willamsovega dirkalnika Adrian Newey je kasneje povedal:

“Iskrena resnica je, da nihče ne bo nikoli natančno vedel, kaj se je zgodilo. Brez dvoma je odpovedal volanski drog in veliko vprašanje je, ali je odpovedal v nesreči ali je nesrečo povzročil? Imel je razpoke zaradi obrabe in bi na neki točki odpovedal. Ni dvoma, da je bila njegova zasnova zelo slaba, vendar pa vsi dokazi kažejo, da dirkalnik ni zapeljal s steze zaradi okvare volanskega droga, Če pogledate posnetke kamere bolida Michaela Schumacherja ne opazite podkrmarjenja temveč prekrmarjenje, kar ne ustreza odpovedi volanskega droga.”

Zadnji del bolida je odneslo in Ayrton je nato to popravil tako, da je pohodil plin za polovico, nato pa je pol sekunde pozneje močno zaviral. Vprašanje je torej, zakaj je zadek odneslo? Bolid je bil v tem krogu veliko bližje asfaltu, kar je znova nenavadno. Posledično bi lahko sklepali, da se je zadnja pnevmatika predrla ob vožnji čez razbitine. Če bi bil prisiljen izbrati en sam najverjetnejši vzrok, bi izbral tega.”

Torej, skrivnost o smrti Ayrtona Senne je prepletena predvsem s tremi načini razmišljanja:

  • Volanski drog se je zlomil na polovici ovinka.
  • Senna je s hladnimi pnevmatikami storil napako in trčil, saj je bil pod pritiskom Michaela Schumacherja
  • Predrta pnevmatika zaradi razbitin na stezi.

Nobena izmed teorij nikoli ni bila dokončno dokazana, ker so bile ključne informacije iz računalnikov v bolidu, vključno z video posnetki kamer,  izbrisane kmalu po nesreči. Seveda obstaja tudi teorija, da jih je FOM namerno izbrisal. Usodno poškodbo naj bi sicer povzročilo polomljeno vzmetenje, ki je nesrečno prebilo vizir Brazilčeve čelade, vse okoliščine njegove smrti pa bodo za vekomaj zaviti v tančico skrivnosti.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje