Komentar dirke: Ko FIA in ekipe barantajo za startna mesta, je jasno, da je šla F1 v k****

1

Čeprav smo v zadnjih letih videli že marsikaj, pa je FIA s početjem na dirki za VN Savdske Arabije dosegla globoko dno, elitni razred motošporta pa je sredi boja za naslov svetovnega prvaka spremenila v popolno farso.

Verstappen je po ponovnem začetku dirke z najboljšega startnega mesta startal slabo in Hamilton se je prebil v vodstvo, vendar je Nizozemec zaviral izredno pozno in  z agresivnim manevrom skoraj trčil v dirkača Mercedesa. Dirkač Red Bulla je tako obdržal vodstvo, pred Hamiltona pa se je na drugo mesto prebil Esteban Ocon. V ozadju sta v zaščitno ograjo trčila Sergio Perez in Nikita Mazepin, dirka pa je bila znova prekinjena z rdečo zastavo.

Med prekinitvijo smo bili priča izredno nenavadnim dogodkom, ko se je ekipa Red Bull z direktorjem dirke Michaelom Masijem po radijski zvezi dogovorila, da bo Verstappen dirko pričel za Hamiltonom, v kolikor bo s pole positiona startal Ocon. Gre za čudno početje, ki ga do sedaj še nismo videli, startni vrstni red pa se je tako uredil kar med Masijem in Red Bullom.

Ob tem se moramo vprašati zakaj so na dirki sploh prisotni komisarji, ki bi morali skrbeti za spoštovanje pravil, če se lahko vse po radijski zvezi dogovori kar sam Masi. Gre za skrajno sumljivo početje, ki meče slabo luč na celoten šport, boj za naslov svetovnega prvaka pa spreminja v burlesko. Nič kriv ali dolžen se je Ocon nato znašel na pole positionu, Verstappen pa se je preselil na tretje mesto.

Najbolj zaskrbljujoč pri vsem skupaj je bil sam besednjak, ki so ga v dialogu uporabili predstavniki Red Bulla in sam Massi. Vse skupaj je namreč izgledalo kot na tržnici, kjer se prerekajo o tem, kdo bo ponudil največ. Masi je dajal vtis, da z zadevo ne želi obremenjevati komisarjev, pa čeprav bi odločanje o spornih situacijah morala biti njihova glavna in skorajda edina naloga.

Vendar očitno tokrat temu ni bilo tako. Kdo ve zakaj niso niti preiskovali izrazito nešportnega manevra Valtterija Bottasa, ki je ob prvem varnostnem avtomobilu namerno upočasnil za osem sekund in s tem zagotovil varno prednost za Mercedesov dvojni postanek.

Komisarji so se v dirko vključili šele nekje na sredini, pred tem pa je očitno njihovo delo opravljal kar Masi. FIA si je po sami dirki z 10. sekundo kaznijo za Verstappna po pilatovsko oprala roke, s čimer se ni zamerila nikomur, saj je Verstappen obdržal drugo mesto. V Formuli 1 smo videli že marsikaj, česa takšnega, kot v Džedi, pa še nikoli.

Dirka v Savdski Arabiji je bila v mnogih pogledih neregularna in jo bi bilo potrebno ponoviti, ali pa celo razveljaviti rezultate. Šport v katerega se vlagajo milijarde, se je banaliziral do te mere, da direktor dirke po radijski zvezi trguje za položaje na stezi po sistemu kdo da več. Masi bi sicer moral odstopiti že po katastrofalno vodenih dirkah v Imoli in Spaju, vendar tokrat je šel še bistveno dlje. Če po tem fiasku ne bo odšel, bi mu moral vrata pokazati sam predsednik FIE Jean Todt. To kar smo gledali v Džedi je bila popolna farsa, ki je letošnji spektakularni boj za naslov svetovnega prvaka spremenila v slabo šalo. Ko FIA in ekipe barantajo za startna mesta, ja jasno, da je šla F1 v k****.

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Kdkdns

Ce je sel kdo v k**** ste to vi. Kaksen clanek. Skoda ker vas Massi ne bere.