10 dejstev o Kimiju Raikkonenu

0

Pred njegovo 19. sezono v v Formuli 1 vam predstavljamo nekaj dejstev o enemu izmed najbolj priljubljenih dirkačev na svetu, Kimiju  Raikkonenu.

Izbiral je med hokejem na ledu in motošportom

Kot mnogi Finci, je tudi Kimi odraščal z ljubeznijo do hokeja na ledu – tako zelo, da se je v mladosti resno soočil z odločitvijo, ali bo nadaljeval kariero na ledu ali avtomobilskem športu. Seveda se je na koncu odločil za slednje in in za to je imel izvrsten razlog:

“Ker mi ni bilo treba vstati zgodaj zjutraj.”

Za njegovim slavnim vzdevkom stoji Ron Dennis

“Iceman” je vzdevek, ki Kimiju Raikkonenu nedvomno pritiče bolj, kot kateremukoli drugemu dirkaču.

Vendar ga Finec dejansko ni dobil, dokler ni spoznal Rona Dennisa. Nekdanji šef McLarna, ga je zaradi mirnega in pogosto hladnega obnašanja prvič skoval po Kimijevem prihodu v Woking, že vrsto let pa vzdevek krasi tudi njegovo dirkaško čelado. Iceman pa pravzaprav ni bil njegov prvi vzdevek v tem športu. Peter Sauber in njegova ekipa so ga namreč ob njegovem debiju v švicarskem moštvu klicali ‘Eskim’.

Je rekorder na progi in zunaj nje

Kimi je v svojih 19 sezonah v F1 podrl številne rekorde in, kot je podrobno opisano v njegovi biografiji, ki jo je napisal Kari Hotakainen, je Finec skrbel za rekorde že dolgo predtem, ko se je pridružil v Formuli 1. Kot je običajno na Finskem, je pri 18. letih odslužil 12 mesecev vojaškega roka.

Nekoč sta bila s prijateljem pijana in se v vojašnico vračala pozno. Da ju ne bi ujeli, sta se odločila, da se povzpneta na ograjo, vendar so prijatelja opazili in prijeli. Kimi se je medtem skril v jarek in ko se mu je zdelo, da je zrak čist, se je povzpel čez ograjo in se začel plaziti nazaj do svoje vojašnice, a je bil na koncu tudi sam ujet. Za kazen je bil v omenjeni vojašnici zaprt 20 dni, s čimer je postavil nov rekord.

Je velik oboževalec Jamesa Hunta

Kljub temu, da se je Kimi rodil tri leta po tem, ko je James Hunt osvojil svoje edino svetovno prvenstvo in pet mesecev po njegovi upokojitvi, nikoli ni skrival občudovanja do kultnega Britanca. Raikkonen je na dirkah s snežnimi sanmi nekoč nastopal pod psevdonimom James Hunt, leta 2012 pa je na dirki v Monaku dirkal z repliko Britančeve čelade.

Nekoč se je med dvema dirkama zabaval 16 dni zapored

Dobro znano dejstvo je, da Kimi rad spije kozarček ali dva, vendar je leta 2012 prekosil tudi samega sebe. . Potem ko je v Bahrajnu končal na drugem mestu, sta s prijateljem, finskim hokejistom Kimmom Pikkarainenom malce proslavljala in se kmalu znašla na zabavi, ki jo je gostil princ. To je privedlo do tedna dni pitja, zaradi česar se je poškodoval in izpustil Lotusovo testiranje.

Kljub temu ni dovolil, da bi to ustavilo zabavo, saj se je nato odpravil v Helsinke, da bi praznoval 1. maj in dneve, ki so mu sledili. Kmalu zatem se je odpravil v Barcelono in kljub temu, da zagotovo ni bil v popolni formi, dirko končal na tretjem mestu in na odru za zmagovalce spil še malce šampanjca.

Še nikoli ni prejel finske nagrade “Športnik leta”

Večina držav ima nagrado za športno osebnost leta in Finska pri tem ni nobena izjema. Glede na vse, kar je dosegel, bi si predstavljali, da je Kimi vsaj enkrat prejel ta naziv, vendar bi se motili.

Najbolj se je temu dosežku približal leta 2007, ko je s Ferrarijem postal svetovni prvak, vendar mu to ni zadoščalo, da bi premagal metalca kopja Tera Pitkämäkija.

Všeč so mu jahte

Eden najbolj znanih trenutkov Kimija Raikkonena v F1 se je zgodil v Monaku leta 2006, ko je po odstopu z dirke, namesto da bi se vrnil v paddock, izstopil iz dirkalnika in odkorakal neposredno do svoje jahte, imenovane “One More Toy”, kjer je pričel zabavo s svojimi prijatelji iz Finske.

“One more toy” je bila sicer v Monaku videna še večkrat, Iceman pa je imel v lasti še številna druga plovila.

Video: Raikkonen odstopil in odšel na jahto

Je edini voznik, ki je zmagal v V10, V8 in V6 erah Formule 1

Omenili smo že, da je v F1 postavil številne rekorde in je to eden morda nekoliko manj znanih, a enako impresivnih.

Ko se je leta 2001 pridružil startni vrsti, so F1 bolide poganjali V10 motorji, ki so se poslovili leta 2005. V tem času je Kimi zmagal na devetih dirkah. Sledila je doba 8 -valjnikov, v kateri je Raikkonen zmagal 11 dirk, po dolgem čakanju pa je leta 2018 z zmago v Austinu slavil tudi v hibridni eri Formule 1.

Sovraži telefonske klice

Glede na njegove pogovore po moštveni radijski zvezi, njegove intervjuje in splošno vedenje, verjetno nikogar ne preseneča, da Kimi ni velik ljubitelj telefonskih klicev.

Kot je navedel v svoji biografiji, jih še posebej sovraži, če nimajo pravega namena: “Ne vem kaj naj odgovorim, ko glas na drugem koncu reče: ‘V resnici ni nič, poklical sem samo, da bi vprašal kako si’.”

“Kimija Raikkonena so vrgli iz nočnega kluba ko je želel imeti “intimen” odnos z napihljivim delfinom

Pravzaprav jih ne prenese niti takrat, ko ima oseba na drugi strani za povedati kaj pomembnega. Potem ko so mu leta 2013 sporočili, da je bil sklenjen dogovor, da bo leta 2014 vozil za Ferrari, je svoj mobilnik vrgel v morje. Ob tem ni niti sam vedel zakaj. Mogoče je bila zanj preveč že misel na vse čestitke, ki bi jih prejel.

Je zadnji Ferrarijev svetovni prvak

Čeprav je od Finčevega naslova minilo že več kot desetletje, je Kimi še zmeraj zadnji Ferrarijev svetovni prvak. Svoj edini naslov si je leta 2007 privozil z neverjetnim zaključkom sezone, ko se je vrnil iz izgubljenega položaja in osvojil prvenstvo s točko prednosti pred Mclarnovim dvojcem Alonso – Hamilton.

Raikkonen in Boullier sta skupaj kadila za Lotusovo garažo

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje