10 dejstev o Fernandu Alonsu

0

Pred težko pričakovano vrnitvijo Fernanda Alonsa v Formulo 1 si osvežimo znanje o karizmatičnemu španskemu dirkaču skozi naslednjih 10 dejstev.

Verjetno je dirkal, preden je lahko preštel do deset

Vsak voznik, ki se je prebil v Formulo 1, je kariero začel že v rani mladosti, a le redki so bili tako mladi kot Alonso.

Njegova starejša sestra Lorena se za karting, ki ji ga je izdelal oče ni pretirano, toda triletni Fernando ga je takoj vzljubil. Oče je zanj prilagodil pedale in začelo se je življenje dirkaškega voznika.

Naslednja štiri leta je vozil, ko je le mogel, preden je nastopil pri sedmih letih na svoji prvi dirki. Kljub temu, da je bil najmlajši voznik je zmagal, kar je v nadaljevanju kariere ponovil še večkrat.

Prvi dirkalnik Fernanda Alonsa

Je edini španski voznik, ki je zmagal na dirki F1

Preden se je pojavil Alonso, Španija v F1 ni dosegla večjih uspehov. Pred njim je v elitnem razredu motošportov dirkalo 11 rojakov, vendar nobenemu ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko.

El Nano je vse to začel spreminjati že v svoji drugi sezoni v F1. Ko je vozil za Renault, je na prvih petih dirkah trikrat stopil na zmagovalni oder, preden je na Madžarskem zabeležil svojo prvo in in hkrati tudi prvo špansko zmago v Formuli 1, kar pa je bil šele začetek.

Od takrat je še 31-krat okusil slast zmage, trikrat pa je slavil na domačem terenu in F1 uvrstil med najbolj priljubljene športe svojega naroda.

Je zadnji voznik, ki je v svoji državi pripeljal prvo svetovno prvenstvo

Ko je zmagal na prvi dirki, se je utrdil kot najboljši španski voznik v zgodovini F1, toda dve leti pozneje, ko je postal prvi španski svetovni prvak, je postal še eden največjih športnikov v zgodovini svoje države.

Je zadnji dirkač, ki je svojo državo uvrstil na zemljevid svetovnih prvakov, pred njim pa je to leta 1997 uspelo Jacquesu Villeneuveu.

Znal je pritisniti na “gumbe” Rona Dennisa

Potem ko je leta 2006 osvojil še en naslov, se je leta 2007 odpravil v McLaren, kjer se s šefom ekipe Ronom Dennisom ni razumel najbolje, saj je bil le ta bolj naklonjen Špančevemu moštvenemu kolegu Lewisu Hamiltonu. Medtem ko je želel Alonso svoje dokazati na progi, je imel pripravljenih še nekaj posebnih trikov.

Kot je dejal takratni vodja komuniciranja pri Mclarnu Matt Bishop, je imel Dennis “OCD” glede čistoče in je sovražil ljudi, ki so jedli sočno sadje brez noža in vilic. Ker se je tega dobro zavedal, je Alonso našel nov najljubši prigrizek za sestanke.

“Fernando je prišel na sestanek z največjo zrelo breskvijo, kar sem jih kdaj videl in je le sedel poleg Rona, cmokljal in pustil, da mu je ves sok stekel po bradi,” se spominja Bishop.

Na koncu so se odnosi poslabšali in Alonso je moštvo zapustil že po eni sezoni. Mogoče je bila prav breskev tista, ki je stvari potisnila čez rob.

Legende F1: Fernando Alonso

Z Markom Webberjem sta bila tesna prijatelja

Medtem ko se Alonso ni dobro razumel z Dennisom, je kljub temu v paddocku našel nekaj prijateljev. Eden izmed najtesnejših je bil nedvomno dirkač Red Bulla Mark Webber. Oba z Avstralcem sta v F1 debitirala leta 2000, kljub dejstvu, da sta se v naslednjem desetletju večkrat spopadla tudi na stezi, pa sta vselej ohranjala pristen prijateljski odnos.

Mark Webber in Fernando Alonso sta dobra prijatelja tudi v zasebnem življenju.

Obožuje kolesarstvo

Stvar, ki je bila skupna Alonsu in Webberju, je bila njuna ljubezen do kolesarskega športa. Alonso je pred letošnjo vrnitvijo v Formulo 1, ob opravljanju najljubšega hobija celo zbil avtomobil, ko se je s kolesom pripravljal na začetek nove sezone.

Alonsova ljubezen do kolesarstva presega meje običajne rekreacije, saj je Španec kar dvakrat poskušal vstopiti v profesionalni kolesarski šport. Leta 2013 je želel kupiti obstoječo kolesarsko ekipo, vendar do dogovora ni prišlo. Dve leti kasneje je poskušal ustanoviti še svoje lastno moštvo, ustavila pa ga je odločitev glavnega sponzorja, da svoj denar raje vloži drugam.

Je fanatičen navijač Real Madrida

Kolesarstvo ni edini ne-dirkaški šport, do katerega Alonso goji veliko strast, saj je tudi velik ljubitelj nogometa. Dvakratni svetovni prvak F1 je natančneje velik privrženec nogometnega kluba Real Madrid, ki ga je leta 2017 celo proglasil za častnega člana.

Velikokrat so me vprašali zakaj navijam za Real Madrid. Nikoli nisem imel jasnega odgovora. Sem navijač Real Madrida, ker sem navijač Real Madrida. Prav tako ne vem, zakaj so moje oči rjave,” je ob podelitvi laskavega naziva dejal Alonso.

Fernando Alonso je postal častni član nogometnega kluba Real Madrid

Obstaja muzej Fernanda Alonsa, ki pa se mu zdi premajhen

Museo y Circuito Fernando Alonso je bil odprt leta 2015 in vsebuje več kot 300 predmetov iz Alonsove dirkaške kariere, vključno z vrsto njegovih dirkalnikov, čelad in pokalov ter stezo za karting, ki jo je zasnoval sam.

Ko je naznanil svojo vrnitev v F1, se je na začetku leta 2021 odločil, da v njem ni dovolj prostora in posledično zagotovil približno 2 milijona funtov za njegovo razširitev.

Z 11 točkami več bi bil petkratni prvak

Če se mu zdi muzej premajhen že sedaj, si ne moremo predstavljati kako velik bi bil, če bi osvojil pet, namesto dveh naslovov, so česar mu ni zmanjkalo prav veliko.

Alonso je trikrat izgubil naslov z minimalno razliko, ko je odločitev v letih 2007, 2010 in 2012 padla na zadnji dirki sezone.

V prvem primeru je potreboval dve točki več, da  bi v boju za naslov premagal Kimija Raikkonena, v prvi sezoni s Ferrarijem je za Vettlom končal le štiri točke, medtem ko ga je Nemec dve leti kasneje premagal za tri.

Skupno ga je torej do treh dodatnih zvezdic ločilo pičlih 11 točk.

Je eden od petih prvakov F1, ki je zmagal v Le Mansu

Medtem ko je 10 voznikov osvojilo več F1 naslovov od njega, so zgolj štirje polega naslova v Formuli 1 osvojilo tudi znamenito dirko za 24 ur Le Mansa.

Po slabi sezoni leta 2018 pri Mclarnu, se je Alonso s Toyoto podal v Le Mans in ga osvojil že v prvem poskusu. S tem zmagoslavjem se je pridružil elitni skupini voznikov, ki jo sestavljajo Graham Hill, Phil Hill, Jochen Rindt in Mike Hawthorn, ki so osvojili tako naslov v F1, kot Le Mans.

Moštveni kolega ga je premagal samo enkrat

Izjemno je dejstvo, da je Alonso v svojih 18 sezonah kot voznik Formule 1 samo enkrat zbral manjše število točk, kot njegov moštveni kolega. To se je zgodilo leta 2015, ko je Jenson Button z Mclarnom zbral 16 točk, štiri več od Alonsa, ki pa je izpustil prvo dirko, ob tem pa zbral še dva odstopa več, kot Britanec.

10 dejstev o Kimiju Raikkonenu

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje