Formula 1 2022: Kaj prinašajo nova F1 pravila…

0

Formula 1 je pred pričetkom dirkaškega vikenda v Silverstonu razkrila novo podobo F1 bolidov, ki bodo premiero doživeli v sezoni 2022, ko bo Formula 1 vstopila v novo dobo svojega obstoja…

Kaj torej prinaša nov pravilnik, ki bo bistveno spremenil Formulo 1 tako na športnem, kot tudi na upravnem in finančnem področju.

VIDEZ F1 BOLIDOV

 

F1 bolide letnika 2022 bo odlikovala radikalna oblikovalska filozofija, ki bo prinesla novo podobo najhitrejših dirkalnikov – razgibana karoserija, poenostavljena sprednja krila, večja zadnja krila, obširnejša aerodinamika podvozja, poenostavljeno vzmetenje in pnevmatike z 18-palčnimi platišči, ki bodo pokrita.

Po trenutnem predlogu bodo platišča opremljena z vrtljivo LED zaslonsko ploščo, s katero bi lahko gledalcem prikazovali določene informacije.

VEČ PREHITEVANJ

Čeprav je estetika F1 bolidov najbolj opazna, zgoraj opisane spremembe niso zgolj kozmetične

Novi F1 bolidi zasledujejo iskanje rešitve za izgubo podtlaka, ki jo trenutni bolidi doživljajo med vožnjo za drugim dirkalnikom. Medtem ko izguba podtlaka pri trenutni generaciji bolidov znaša približno 40%, naj bi nova zasnova poskrbela, da bi downforce padel zgolj za  5-10%, zračni tok bolida spredaj pa bo usmerjen višje, kar pomeni, da bo bistveno manj vplival na voznike, ki jim sledijo. To naj bi prineslo bistveno povečanje prehitevanj in bojev kolo ob kolesu.

PRAVIČNEJŠA PORAZDELITEV DENARJA MED F1 EKIPAMI

Formula 1 bo prvič v svoji zgodovini uvedla omejitve porabe denarja, s čimer naj bi bil šport pravičnejši in hkrati bolj trajnosten. Omejitev stroškov bo določena na višino 135 milijonov dolarjev na ekipo na leto in velja za vse, izključuje pa stroške trženja, plače dirkačev in tri najboljše kadre v posamezni ekipi.

Znižanje stroškov F1 naj bi odpravilo naraščajočo vrzel med velikimi in manjšimi moštvi, kar naj bi prineslo k zmanjšanju razlik med vsemi ekipami na startni vrsti Formule 1.

MANJ POSODOBITEV, STANDARDNEJŠI DELI IN OMEJITEV KOMPONENT

Poleg novih finančnih pravil je v tehničnih in športnih predpisih še nekaj velikih sprememb. Vzpostavljena so pravila za omejevanje posodobitev F1 bolidov med dirkaškimi vikendi in število aerodinamičnih posodobitev v sezoni. Ti ukrepi naj bi poskrbeli za preprečevanje razvojne bitke, ki med sezono veča prepad med najbogatejšimi in ostalimi F1 ekipami.

Uvedena bo tudi določena standardizacija delov (na primer črpalke za gorivo), povečanje delov, ki morajo imeti predpisano zasnovo (kot so pokrovi kolesa), in povečane omejitve glede števila zamenjav nekaterih sestavnih delov, na primer zavornih ploščic.

Pogonske enote ostajajo enake kot zdaj, vendar so na seznam sestavnih delov PU, ki so omejene po številu sezone, dodani izpušni sistemi, vsak dirkač pa lahko pred kaznijo uporabi šest enot-

F1 bolidi bodo zaradi novih pnevmatik, sprememb podvozja in materialov težji za 25 kg, kar bo pomenilo, da bo nova generacija bolidov približno 3,5 sekunde počasnejša od trenutne.

Zasnova menjalnika bo bolj omejena, konfiguracije pa bodo zamrznjene, da prihranijo stroške raziskav in razvoja. Grelne odeje pnevmatik zaenkrat ostajajo, vendar bo tudi njihova uporaba podvržena določenim omejitvam.

REVIDIRANI DIRKAŠKI VIKENDI

Prav tako se bodo zgodile majhne, ​​a pomembne spremembe v strukturi dirkaških vikendov, ki bodo bolj zgoščeni, s čimer bi izboljšali izkušnjo navijačev in pomagali ekipam ob razširjenem koledarju, ki predvideva največ 25 dirk v sezoni.

Tiskovna konferenca pred dirko se bo iz četrtka prestavila na petek, pred začetkom prostih treningov, bolidi pa bodo v Parc Ferme režimu od začetka tretjega prostega treninga, ki označuje tudi točko, ko morajo ekipe vrniti svoje avtomobile v “referenčno specifikacijo”, ki je bila predstavljena za pregled pred prvim prostim treningom, ekipe pa morajo odstraniti vse komponente, ki so jih namestile zatem.

Poleg tega morajo vse ekipe med letom vsaj dvakrat ponuditi priložnost dirkačem, ki so odpeljali manj kot dve dirki Formule 1.

 

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje