Zakaj Hamilton ni bil kaznovan zaradi zadrževanja dirkačev Red Bulla

0

Lewis Hamilton se je po kvalifikacijah pred dirko na Madžarskem znova znašel v središču pozornosti. Medtem ko se je zdelo, da je Britanec s počasno vožnjo v pripravah na svoj zadnji hiter krog oviral dirkača ekipe Red Bull, komisarji zadeve niso niti obravnavali, za kar obstaja več razlogov.

Če se sklicujemo na športne predpise F1, se zdi, da se na situacijo nanaša člen 27.4: “V nobenem trenutku se ne sme voziti po nepotrebnem počasi ali na način, ki bi bil lahko potencialno nevaren za druge voznike ali katero koli drugo osebo.” Nepotrebna počasna vožnja se običajno kaznuje s pribitkom treh startnih mest.

Na nekaterih dirkah, kjer med kvalifikacijami obstaja velika verjetnost gneče v zadnjem sektorju, FIA določa, da mora biti izhodni krog v določenem času zaključen. Direktor dirke Michael Masi tega brifingu za voznike na Hungaroringu ni določil, zato bi bilo potrebno dokazati, da je bil Hamilton v zadevnem krogu nenadoma bistveno počasnejši od svojih prejšnjih pripravljalnih krogov.

Ekipa Mercedes je nemudoma po kvalifikacijah objavila podatek, da Hamilton ni storil nič narobe.

Njegov zadnji izhodni krog je bil hitrejši od tistega pred prvim hitrim krogom v tretjem delu kvalifikacij.

Hamiltonov krog, ki je “upočasnil” Verstappna in Pereza je trajal 2 minuti in 10 sekund, Britančev krog v drugem delu kvalifikacij je trajal 2 minuti in 17 sekund, medtem ko je prvi pripravljalni krog v Q3 odpeljal v 2. minutah in 14. sekundah Mercedes ima zato dovolj dokazov, da Hamilton ni storil nič narobe, Red Bull pa nima argumentov za pritožbo.

Marko: Hamiltonove nešportne igrice so mu prinesle lep koncert žvižgov

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje