Komentar dirke: Hvala bogu za halo!

0

Dirka za VN Bahrajna nas je že takoj po startu spomnila, kako nevaren je lahko motošport, toda na veliko srečo se grozljiva nesreča, ki jo je v četrtem ovinku doživel Romain Grosjean ni končala tragično. Ob tem lahko rečemo samo: “Hvala bogu za halo!”

Takoj po startu dirke je marsikaterega ljubitelja dirkanja spreletel srh, podoben tistemu iz lanske dirke v Spaju, ko je tragično umrl mladi dirkač Anthoine Hubert, ali pa iz Suzuke leta 2014, ko se je usodno poškodoval Jules Bianchi. Občutek, ko se zaveš, da je šlo nekaj hudo narobe. Vsi smo čakali na počasni posnetek, kar bi glede na dosedanjo prakso FOM-a pomenilo, da je z dirkačem vse v redu. Sekunde so se zdele kot minute, toda na koncu smo si lahko ob pogledu na Grosjeana, ki je zlezel iz gorečega Haasovega dirkalnika, vendarle oddahnili.

Varnostni sistem, ki ščiti dirkačevo glavo je v Bahrajnu Romainu Grosjeanu bržkone rešil življenje. Francozov bolid je namreč ob trčenju prebil ogrado, se razpolovil in nato zagorel. Grosejan je po 20. sekundah uspel splezati iz bolida in jo čudežno odnesel brez težjih poškodb.

Ob tem gre pohvaliti izredno hiter odziv tako delavcev ob progi, gasilcev, kot zdravniške ekipe, ki je bila na mestu nesreče že v nekaj sekundah. Nesreča je šokirala svet Formule 1, v karavani Formule 1 pa so se vsi strinjali, da je Grosjeanovo življenje rešil varnosti ščitnik Halo, ki je ob trčenju utrpel vidne poškodbe, kljub temu pa je zdržal neverjetno silo in z odliko opravil svojo nalogo – zaščitil je dirkačevo glavo pred usodno nesrečo.

Potem ko bil je sistem halo ob svoji uvedbi zaradi svojega nerodnega izgleda deležen številnih kritik, so mnogi poudarjali, da je njegova implementacija v motošportu smiselna, če bo rešil eno samo življenje in tokrat ga je rešil. Majhna ironija je, da mu je nasprotoval celo Grosjean, ki pa je iz bolnišnične postelje priznal: “Brez njega me ne bi bilo več.”

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje