Komentar dirke: Bo FIA z omejitvami steze uničila prvenstvo?

0

Za nami so tri dirke letošnje F1 sezone in sedaj je že povsem jasno, da nas po dolgih letih čaka oster boj za naslov svetovnega prvaka, v katerem bosta bržčas sodelovala Lewis Hamilton in Max Verstappen.

Če se lahko tega dvoboja le veselimo, pa je po drugi strani zaskrbljujoče, da niti ena letošnja dirka ni minila brez polemike o kontroverznih omejitvah steze, ki jih FIA v sezoni 2021 sankcionira bolj, kot kadarkoli prej. Težava je zgolj v tem, da to počne zelo selektivno in z vse bolj nenavadnimi interpretacijami ustvarja kaos in zmedo.

FIA je zgolj v treh dirkah uspela na videz preprosto stvar, kot je linija, ki omejuje stezo zakomplicirati na nivo kvantne fizike, ki je očitno ne razume niti Michael Masi in njegova komisarska ekipa. Po eni strani je Verstappen zaradi kršenja omejitev steze pri prehitevanju Lewisa Hamiltona v Bahrajnu izgubil zmago, medtem ko je slednji na isti dirki v več kot polovici vseh krogov zapeljal s steze in ob tem kumulativno pridobil približno pet sekund.

Enkrat se pravilo uveljavlja zgolj v kvalifikacijah, drugič se pravila spremenijo kar med samo dirko. Medtem ko je do sedaj veljalo, da dirkač po treh izletih s steze prejme opozorilo, ki lahko sledi sankcija, je FIA na Portugalskem svoj cirkus popeljala na povsem nov nivo.

Komisarji so namreč prakso brisanja časov, ki jo običajno prakticirajo v kvalifikacijah uveljavili v zadnjem krogu dirke, ko je Verstappen odpeljal najhitrejši krog in ob tem domnevno kršil omejitev steze. Nizomčev čas je bil tako brisan, dodatna točka za najhitrejši krog pa je pripadla Valtteriju Bottasu.

Do včeraj nismo bili vajeni, da bi se časi krogov brisali tudi med dirko in FIA je s tem dodala nov kamenček v mozaik celotne bizarnosti, ki se je spletla glede sedaj že zelo kontroverzne teme in kopici neodgovorjenih vprašanj dodala še nekaj novih.

Ali se bo čas kroga brisal zgolj tistemu dirkaču, ki omejitev steze prekrši v najhitrejšem krogu na dirki? Kaj je s Hamiltonovimi 29. krogi v Bahrajnu? Kaj je s tremi opozorili? Ali si dirkač ne sme več privoščiti napak? Ali za omejitev steze velja bela črta, robnik ali kaj drugega?

Vprašanj je zagotovo več kot odgovorov in FIA stopa na vse bolj nevaren teritorij. Medtem ko lahko dirkač v kvalifikacijah po izbrisanem krogu poskusi znova, Verstappnu točke za najhitrejši krog ni več možno povrniti. Formula 1 je po letih čakanja končno dobila boj za naslov svetovnega prvaka in velika škoda bi bila, če bi vse skupaj pokvarila FIA. Kot je po dirki na svoj način povedal Helmut Marko: “Postavite že preklete robnike ali pesek in kazen bo sledila takoj”

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje