Komentar dirke: Verstappnov triumf, Leclercova tragedija in Mercedesov padec

0

Za nami je dirka v Monaku, ki sicer pričakovano ni ponudila bistvene dirkaške akcije ali prehitevanj, je pa po drugi strani prinesla pravi vrtiljak čustev.

Ko je Ferrari na prejšnji dirki v Barceloni blestel v počasnem tretjem sektorju, so mnogi opozarjali, da bi utegnila biti Scuderia prijetno presenečenje na ulicah Monte Carla, kar se je na koncu tudi zgodilo.

Ferrari je na stezi, kjer je potreben izjemen mehanski oprijem prikazal pravo renesanso in se iz boja za sredino deseterice izstrelil povsem na vrh. Čeprav sta Charles Leclerc in Carlos Sainz že na prostih treningih pokazala odlično formo, smo šele v tretjem delu kvalifikacij pravzaprav videli, da gre tokrat čisto zares.

Leclerc je po odličnem prvem hitrem krogu zasedel navidezni pole position, v drugem poskusu pa je pri bazenu trčil v zaščitno ograjo in ustavil vso konkurenco, s čimer je po skoraj dveh letih Ferrari znova postavil na najboljši startni položaj.

Monačan je seveda takoj vedel, da je zaradi silovitega trčenja močno vprašljivo stanje njegovega menjalnika, toda ko je dobil zeleno luč za start brez menjave elementov in kazni pribitka startnih mest, je bil Monačan na pragu zmage na domači dirki.

Sanj pa je bilo konec že ob vožnji na startno vrsto, ko je moral svojega Ferrarija ustaviti ob izhodu iz tunela in tako še podaljšal črni niz v rodnem Mote Carlu, kjer sploh še nikoli v karieri ni videl cilja. Glede na ritem, ki ga je pokazal Carlos Sainz, je Ferrari zapravil izredno priložnost za skoraj senzacionalno zmago v sezoni. Veliko vprašanje namreč je, če bo Scuderia letos dobila možnost popravnega izpita.

Ponujeno je s pridom izkoristil Max Verstappen, ki je s praktično brezhibno dirko prišel do svoje premierne zmage v Monte Carlu, Nizozemec pa je prvič v svoji karieri tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Red Bull je tako v popolnosti izkoristil težave Mercedesa in Lewisa Hamiltona, ki je dirko po ulicah Monte Carla končal na skromnem sedmem mestu.

Mercedes je v Monaku doživel pravo klofuto, ob tem pa se je zdelo, da je ekipa iz Brackleya prvič zares spoznala, da je ranljiva, Red Bull in Verstappen pa predstavljata resno grožnjo v boju za letošnji naslov svetovnega prvaka. Točk Hamiltonu tokrat ni ukradel zgolj Verstappen, temveč so dirko med obema konkurentoma za naslov končali še Sainz, Norris, Perez, Gasly in Vettel. Tega v prejšnjih letih nismo bili vajeni in po vikendu v Monaku je samozavest moštva serijskih prvakov vsaj malce načeta.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje