Ko so svetovnega prvaka Formule 1 ugrabili Castrovi gverilci

0

Potem ko je Juan Manuel Fangio leta 1957 osvojil svoj peti naslov svetovnega prvaka Formule 1, se je argentinski čudež odločil, da je čas za nove izzive…

Fangio se je odločil, da naslova ne bo branil in se namesto tega raje preizkusil v ostalih dirkaških kategorijah.

Ena izmed njih je bila dirka športnih avtomobilov, ki se je konec februarja leta 1958 odvila na Kubi in postala ena izmed najzanimivejših anekdot v karieri legendarnega El Maestra.

Fangia so pred dirko ugrabili komunistični gverilci pod vodstvom Fidela Castra, da bi s tem opozorili svet na svoj boj proti diktaturi režima Fulgencia Batiste. Ugrabitelji niso bili pri dejanju niti najmanj nesramni, Fangia pa so držali v ujetništvu, dokler se dirka ni končala. Argentinec je v vmesnem času poizvedoval o razlogih za njihovo dejanje in upor ter ugotovil, da jih v celoti podpira.

Pozneje je večkrat javno izrazil svojo podporo kubanski revoluciji in se tudi vrnil na otok, da bi se osebno srečal s Fidelom Castrom. Zanimivo je, da ga je prav ta ugrabitev proslavila tudi v ZDA, posledično pa mu je bil omogočen nastop na dirki za 500 milj Indianapolisa.

Z lahkoto je opravil s treningi, vendar v kvalifikacijah in na dirki ni nastopil zaradi težav s sponzorskimi pogodbami s proizvajalci goriva. Vrnil se je v Evropo in se, čeprav je izpustil dobršen del sezone odločil, da se odpravi na še eno F1 dirko v Reims, kjer je življenje izgubil Luigi Musso.

V ne tako dobrem Maseratiju je dirkal na četrtem mestu, preden mu je odpadel pedal sklopke in takrat se je veliki Fangio odločil, da je to njegova zadnja dirka v karieri.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje