Horner: Aston Martinov “zeleni” Red Bull me ne preseneča

0

Christian Horner ne verjame, da je le naključje vodilo do tega, da je dirkalnik Aston Martina po velikih posodobitvah precej podoben Red Bullovemu bolidu, saj je ekipa iz Silverstona v svoje vrste zvabila kar nekaj Red Bullovih ljudi. Pri Aston Martinu so včeraj v Barceloni predstavili posodobljeno verzijo dirkalnika AMR22, ki ima nameščenih precej aerodinamičnih rešitev, ki spominjajo na Red Bullov RB18. FIA je že odločila, da je Aston Maritn upošteval vsa pravila in da je njihov dirkalnik legalen. Red Bull želi zaščititi svojo intelektualno lastnino, saj je to hudo kršenje pravil. Horner je poudaril, da je k Aston Martinu odšel tudi nekdanji vodja aerodinamike Dan Fallows, ki je s svojim delom pri Aston Martinu na poziciji tehničnega direktorja uradno začel 2. aprila.

Če nas drugi kopirajo, potem pomeni, da smo zelo uspešni. Pozimi in v začetku letošnje sezone je nekaj ljudi iz Red Bulla prestopilo k Aston Martinu. FIA nam je sporočila, da je njihov bolid podoben našemu in zato so nas zaprosili za spisek ljudi, ki so v zadnjem času zapustili Red Bull. To je pri nas takoj sprožilo vse alarme. Razumljvo je, da se posamezniki selijo iz moštva v moštvo in da novemu moštvu posredujejo stvari in procese, ki so si jih zapomnili od prejšnjega delodajalca. Popolnoma nesprejemljivo pa je, če je prišlo do predaje intelektualne lastnine.

FIA je na tem področju precej zaostrila pravila po sezoni 2020 in drami okrog dirkalnika Racing Pointa, ki so ga mnogi poimenovali tudi roza Mercedes. Horner trdi, da so se dela na dirkalniku AMR22 začela že precej pred začetkom letošnje sezone.

Trenutna verzija bolida RB18 je na stezi približno mesec dni in v tako kratkem času ni mogoče kopirati dizajna dirkalnika, zato so se dela pri Aston Martinu zagotovo začela že veliko prej. FIA mora striktno nadzirati, da ne pride do kraje intelektualne lastnine, saj imajo vse potrebne dostope za učinkovit nadzor.

FIA z dokazi Aston Martina zadovoljna; Red Bull sproža notranjo preiskavo

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje