Komentar dirke: Z(eh!)

0

V Formuli 1 dirkači dobijo točke glede na končne rezultate posamezne dirke, vendar pa to kar smo videli včeraj v belgijskih Ardenih, težko imenujemo dirka. Po štirih urah mukotrpnega prestavljanja dirke v Spa Francorchamspu so dirkači po dveh krogih za varnostnim avtomobilom zgolj potrdili vrstni red in prejeli polovične točke.

Razmere so bile zares obupne in po sobotnem trčenju Landa Norrisa je bilo bolj ali manj jasno, da si FIA te dirke ob takšnih pogojih ne bo upala izpeljati. Težava pa je v tem, da je bilo to pravzaprav jasno že na samem začetku in posledično je bilo pet urno čakanje povsem nepotrebno. Še posebej lahko sočustvujemo z navijači na stezi, ki so cel dan premraženi čakali, da bi se karkoli zgodilo.

Pa se ni. Še posebej nespoštljiva do samega dirkanja in navijačev pa je bila bizarna parada potrjevanja rezultatov, ko so dirkači zapeljali na stezo zgolj zato, da so zadostili formalnim kriterijem na podlagi katerih so razglasili končni vrstni red. Sicer ima FIA to pravico, kljub temu pa tovrstno ravnanje v ustih pušča slab priokus, predvsem zato, ker se niti potrudili niso, da bi morda dirko prestavili na ponedeljkovo jutro, s čimer so se strinjali tudi šefi nekaterih ekip. Najmanj kar bi lahko storili je to, da bi vsaj odpeljali nekaj dodatnih krogov za varnostnim avtomobilom in vsaj poskušali osušiti stezo. Paradoksalno je, da prav zaradi dejstva, da so bili rezultati potrjeni, Formuli 1 navijačem ni potrebno vrniti denarja. Kljub temu lahko upamo, da bodo zmogli narediti vsaj ta higienski minimum.

Kot rečeno, bi morali s točkami nagraditi uspeh na dirki, to kar smo videli v Spaju pa pod nobenim pogojem ne bi mogli opredeliti kot dirko. Vse bolj jasno postaja, da Michael Masi najverjetneje ni oseba, ki bi lahko vodila tako kompleksen dogodek, kot je dirka Formule 1. Potem ko je Masi že v deževni Imoli pokazal vse kaj drugega kot suvereno vodenje, je bil tokrat še bistveno slabši. Izgubljen v vesolju računalnikov in radijskih pogovorov, da sploh ne omenimo komičnega zapleta, ko prvi mož F1 pravilnika ne ve kaj storiti z dirkačem, ki trči ob vožnji na startno vrsto. Če tega ne ve on, kako naj vemo mi ali kdo drug. Masi je po dirki dejal, da je sam gledal predvsem na varnost, kar je očitno napredek glede na soboto, ko je Landa Norrisa kljub opozorilom spustil v reko, ki je tekla po Eau Rougeu.

Po drugi strani pa smo lahko veseli za Georgea Russella, ki je bil za izjemni kvalifikacijski krog nagrajen s prvimi stopničkami v Formuli 1. Russell v celotni dolžini dirke najverjetneje ne bi uspel zadržati mesta med najboljšo trojico, z devetimi točkami pa je mladi Britanec Williamsu najverjetneje že zagotovil osmo mesto v konstruktorskem prvenstvu in zares nenavadno bi bilo, če ga naslednje leto ne bi videli pri Mercedesu.

Čeprav se je Formula 1 po dirki zahvaljevala navijačem za potrpežljivost in zvestobo, je elitni razred motošporta (ne)hote pokazal hierarhijo svojih prioritet. Najprej sponzorji in denar, nato varnost, šele zatem pride na vrsto še kaj drugega, pa to najverjetneje niso navijači.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje