Komentar dirke: Tokrat ni šlo za zmago, točke ali prvenstvo, V Silverstonu je šlo za ponos

0

Dirka v Silverstonu je svoj vrhunec doživela že ob koncu prvega kroga, ko se je po trčenju z Lewisom Hamiltonom v Copsu, dirka končala za vodilnega dirkača v svetovnem prvenstvu Maxa Verstappna. Nizozemec je v zaščitno ograjo trčil s silo 51G, nesreča pa je na prvi pogled spomnila na leto 1999, ko si je v Silverstonu nogo zlomil Michael Schumacher. Na srečo Verstappen zibelko motošporta zapušča zgolj z nekaj modricami in bolečinami, še najbolj pa je ranjen njegov dirkaški ponos.

Prav ponos je bil po vsej verjetnosti glavni gonilnik spopada titanov. Hamilton je v zelo podobnem dvoboju Nizozemcu že popustil v Imoli in nenazadnje je popustil tudi na sobotni sprinterski dirki. Bernie Ecclestone je pred dirko v Silverstonu dejal, da je Hamilton v zmagovalnih letih brez prave konkurence izgubil dirkaško ostrino in letos izgubil kar nekaj dvobojev kolo ob kolesu. Morda bi bilo nekoliko preostro zapisati, da je Verstappen dobil kar je iskal, vendar jasno je bilo, da Hamilton ne bo večno popuščal, še posebej ne na svoji domači dirki pred več sto tisoč britanskimi navijači.

Če bi iskali krivca za incident bi večji delež vendarle lahko pripisali Hamiltonu, zagotovo pa ne moremo trditi, da ja Hamilton nesrečo povzročil namerno, kot mu je to očital Helmut Marko. Morda bi lahko diskutirali o višini kazni, ki jo je za incident prejel Hamilton, natolcevanja o nekakšni sabotaži in namernem trčenju pa so vendarle povsem neracionalna, če ne kar malce nora.

Šlo je zgolj in samo za ponos. Hamilton je želel Verstappnu predati sporočilo, da mu ne bo vselej uspelo z enakim trikom in posledično je v predajanju tega sporočila nekoliko pretiraval. Ker je Verstappen trčil in odstopil bo zadeva seveda dobila epske razsežnosti, boj med Red Bullom in Mercedesom pa bo najverjetneje postajal vse bolj umazan.

Spopad titanov, ki smo mu bili priča v Silverstonu pa je nekoliko zasenčil fantastično predstavo Charlesa Leclerca, ki je vodil kar 50 krogov, zmago pa mu je nato prav v ovinku Copse, tri kroge pred koncem vzel Hamilton. Leclerc je skozi celotno dirko prikazal izjemen ritem, pa vendar proti Mercedesovi hitrosti na koncu ni imel pravih možnosti.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje