Komentar dirke: Zandvoort ustoličil kralja Maxa, Kimi odhaja v zgodovino

0

Formula 1 se je po več kot treh desetletjih vrnila na legendarno stezo v Zandvoortu in vrnitev je bila resnično spektakularna.

Nepregledna množica fanatičnih navijačev, stadionsko vzdušje, fantastična steza je bila garancija za spektakel, za češnjo na torti pa je s suvereno zmago poskrbel Max Verstappen in s tem poskrbel za popoln delirij na tribunah. Čeprav je bila na dirki prisotna tudi nizozemska kraljeva družina, pa je Zandvoort tokrat ustoličil novega kralja.

Redko kateri dirkač v svoji karieri zapelje na stezo, ob kateri zanj navija 99 odstotkov ljudi. Nizozemci so “navijanje” na dirkah Formule 1 ponesli na povsem drug nivo, saj je dirkaški vikend v Zandovortu izgledal bolj kot ena velika zabava, ki jo občasno prekine zvok najhitrejših dirkalnikov na svetu. Verstappen je vedel, da oranžna armada od njega pričakuje nič drugega, kot zgolj in samo zmago. Zdržal je pritisk in zmagal v slogu svetovnega prvaka.

Verstappnu ni prišel do živega niti pritisk obeh Mercedesovih dirkačev, ki ga nista mogla zlomiti ne s poskusom undercutov, ne s strategijo enega postanka. Scenarij nizozemske dirke je bil napisan in dirkač Red Bulla ga je odigral perfektno.

Dirkaški vikend v Zandvoortu pa je minil tudi v znamenju Kimija Raikkonena, ki je napovedal, da bo po koncu letošnje sezone dokončno odšel v dirkaški pokoj. Finec je bil zatem pozitiven na testiranju za koronavirus, v dirkalniku ekipe Alfa Romeo pa ga je povsem dostojno zamenjal Robert Kubica.

Raikkonen je Formuli 1 dal ogromno. Ledeni finec, ki je s svojim izjemnim talentom, pa tudi neposrednim in na trenutke nekoliko nerodnim komunikacijskim slogom osvojil srca navijačev, bo s svojim odhodom v Formuli 1 nedvomno pustil veliko praznino, toda kot je dejal Kimi: “To je to!”

Praznino pa bodo postopoma zasedla nova imena. Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris, George Russell, Pierre Gasly in Carlos Sainz so le nekateri dirkači, ki bodo Formulo 1 popeljali v novo dobo in lahko smo prepričani, da bodo dostojno nasledili, sedaj že lahko rečemo legendarne Hamiltona, Alonsa, Vettla in Raikkonena.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje