Bizarna Raikkonenova kazen, ki je ne razumejo niti komisarji

0

Kimi Raikkonen je po odločitvi komisarjev, ki so mu prisodili 30 sekundno kazen izgubil deveto mesto na dirki za VN Emilije Romanje v Imoli, kot je razvidno iz obrazložitve, pa te sankcije najbolje ne razumejo niti razsodniki sami.

Za kaj je pravzaprav šlo? Raikkonen se je pri ponovnem startu po trčenju med Georgeom Russellom in Valtterijem Bottasom nahajal na osmem mestu, vodstvo dirke pa se je odločilo, da zaradi varnostnih razlogov ne bo dovolilo start z mesta, kot to v zadnjih sezonah velevajo predpisi, temveč bodo dirkači startali za varnostnim avtomobilom.

Raikkonen se je v krogu pred umikom varnostnega avtomobila zavrtel ob tem pa sta ga prehitela Lewis Hamilton in Yuki Tsunoda. V pravilih je določeno, da lahko dirkač v takšnem primeru svoje mesto pridobi nazaj do črte varnostnega avtomobila, v nasprotnem primeru pa mora startati iz boksov. Enaka situacija se je v krogu za ogrevanje primerila Charlesu Leclercu, ki se je nato vrnil na svoje četrto startno mesto, medtem ko je Raikkonen po navodilih ekipe ostal za Hamiltonom in Tsunodo vse do ponovnega starta.

Težava je v tem, da je to pravilo pisano za običajni start iz startnih mest in ne za start za varnostnim avtomobilom, kot ga je tokrat izjemoma prepisala FIA. Raikkonen, ki je najprej nameraval prehiteti svoja dva tekmeca je ta manever po naročilu ekipe opustil, saj bi se znašel v navzkrižju z drugim pravilom, ki prehitevanje za varnostnim avtomobilom strogo prepoveduje.

Alfa Romeo je v trenutku stopila v stik z direktorjem dirke Michaelom Masijem, ker pa niso dobili odgovora, so se odločili, da Raikkonena obdržijo za Hamiltonom in Tsunodo. Komisarji so po skoraj treh urah zapisali, da bi moral Finec v tem primeru startati iz boksov, kar bi bilo milo rečeno neumno, saj je šlo za leteči start. Raikkonen se je tako znašel v izredno čudni situaciji, ko bi bil kaznovan ne glede na to kaj bi pravzaprav storil, saj je v zelo podobnem primeru FIA kaznovala Sergia Pereza, ki si je po storjeni napaki povrnil svoj položaj za varnostnim avtomobilom.

Še najbolj bizarno pri vsem skupaj pa je dejstvo, da so nasprotja v pravilniku ugotovili tudi komisarji, ki pa so nato ostro kazen za Finca upravičili s konsistentnostjo spoštovanja pravil, ki pa so jih sami na eni sami dirki kar trikrat interpretirali drugače. Težko si je predstavljati, da je start iz boksov ob letečem startu nekaj običajnega, kar je v praksi že leta.

Največji poraženec te burleske je seveda Alfa Romeo, ki Imolo namesto trdo prigaranih dveh točk zapušča z ničlo in zelo slabim priokusom.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje