Formula 1 in črna zastava

0

Vsak šport ima določena pravila in tudi Formula 1 pri tem ni izjema. V kolikor dirkači teh pravil ne spoštujejo jih čaka kazen, najhujša med njimi pa je diskvalifikacija iz dirke, ki jo označuje črna zastava.

V kolikor dirkač uzre črno zastavo to pomeni, da mora nemudoma zapeljati v bokse in končati z dirko. Ker gre za najhujšo možno sankcijo, je pojav črne zastave v Formuli 1 relativno redek, F1 pa je v zadnjem obdobju uvedla tudi sistem kazenskih točk, ki jih dirkači prejmejo za posamezne manjše prekrške. V primeru, da jih dirkač v letu dni zbere 12, ga FIA kaznuje s prepovedjo nastopa na eni dirki, kar pa se od uvedbe tega pravila še ni zgodilo.

Po drugi strani smo v zgodovini Formule 1 že doživeli nekaj primerov, ko si je dirkač s hudo kršitvijo pravil prislužil črno zastavo.

JUAN PABLO MONTOYA – 2004

Leta 2004 si je diskvalifikacijo na dirki za VN ZDA prislužil kolumbijski dirkač Juan Pablo Montoya. Dirkač ekipe Williams je potem ko je njegov bolid obstal na startu, tekel v garažo kjer je sedel v rezervni bolid. Na njegovo žalost so mu komisarji med postankom v boksih pokazali črno zastavo.

AYRTON SENNA – 1988

Tudi voznik kalibra Ayrtona Senne ni bil varen pred črno zastavo. Še huje, to se je zgodilo na njegovi domači dirki v Braziliji. Mehanska okvara v njegovem bolidu pred dirko je pomenila, da je dirko začel iz boksov s svojim rezervnim rezervnim dirkalnikom.

Tako kot Montoya je tudi Senna prejel črno zastavo za menjavo svojega bolida, potem ko se je dirka formalno že pričela.

MICHAEL SCHUMACHER – 1994

Sedemkratni svetovni prvak si je črno zastavo prislužil v svoji zmagoviti sezoni 1994, ko je v krogu za ogrevanje dvakrat prehitel vodilnega Damona Hilla. Schumacher je nato na dirki ignoriral vse prejete kazni, vključno z dvema črnima zastavama. Komisarji so Nemca diskvalificirali takoj po dirki.

AL PEASE – 1969

Kanadčan Al Pease se je v zgodovino F1 vpisal kot edini dirkač, ki si je diskvalifikacijo prislužil zaradi prepočasne vožnje. Na dirki za VN Kanade leta 1969, je za konkurenco zaostajal že več kot 20 krogov, po seriji incidentov in pritožbah ostalih dirkačev, pa ga je vodstvo dirke naposled diskvalificiralo.

HANS HEYER – 1977

Na dirki za VN Argentine leta 1977 se Hansu Heyerju ni uspelo kvalificirati na dirko, kljub temu pa je Nemec uporabil svoja poznanstva in se nekako prikradel na štartno vrsto. Heyer je odpeljal kar nekaj krogov preden so ga razkrinkali, kazen pa je bila seveda očitna.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje