Mike Beuttler – edini znani homoseksualni voznik Formule 1

0

Mike Beuttler je v začetku sedemdesetih dirkal z mnogimi velikani Formule 1 – nato pa je preprosto izginil.

Tudi najbližji prijatelji britanskega voznika, v zadnjih 14 letih njegovega življenja o njemu niso slišali praktično nič. Šele leta 1988 je njegova družina sporočila, da je za posledicami aidsa umrl v Los Angelesu, star 48 let.

Beuttler še danes ostaja edini znani deklarirani homoseksualec, ki je tekmoval na najvišji ravni avtomobilskega športa.

Dirkal je v času, ko je bila F1 še posebej “mačistično” okolje. James Hunt, svetovni prvak iz leta 1976, je imel na svojem kombinezonu všit stavek: “Seks, zajtrk prvakov”, številni dirkači pa so imeli sloves velikih “ženskarjev.”

Sinova Jamesa Hunta: Oče je pred dirko spal s 35 stevardesami in z marihuano bežal pred policijo

“Mike je dal na stezi popolnoma vse od sebe. Ni bil naravni talent, a je delal zelo trdo” je za BBC Sport povedal nekdanji motošportni novinar in dirkačev prijatelj Ian Phillips.

“Vedel sem, da je gej, vendar v mojem svetu to ni bilo pomembno.”

Matt Bishop, ambasador kampanje Racing Pride in glavni tiskovni predstavnik ekipe Aston Martin F1, je dejal:

“V zgodnjih sedemdesetih letih ljudje niso govorili o tem, da bi bili geji.”

“V Združenem kraljestvu je bila homoseksualnost legalizirana šele leta 1967 in takrat je bil to velik tabu. Zakaj bi bil Beuttler ponosen? Zagotovo ni bil. Na dirke je pogosto pripeljal različne ženke, da bi tako ustavil govorice.

Beuttler je v F1 dirkal tri sezone, od leta 1971 do 1973, ob tem pa se je na stezi pomeril z legendami, kot so Jackie Stewart, James Hunt in Niki Lauda.

Phillips je Beuttlerja spoznal leta 1970, ko je le ta še dirkal v Formuli 2.

V primerjavi s Huntom ali Mikeom Hailwoodom je bil izredno tih in neverjetno prijazen fant, toda odlikovala ga je velika odločnost, dirkanje pa je jemal neizmerno resno.

Leta 1971 je Beuttler debitiral v F1 na Veliki nagradi Velike Britanije v zasebni ekipi March. Njegovo kariero so financirali njegovi prijatelji, ki so bili borzni posredniki, leta 1972 pa si je sedež pri Marchu delil z Nikijem Laudo in Ronniejem Petersonom.

V sezoni 1973 je Beuttler s sedmim mestom na VN Španije dosegel svojo najboljšo uvrstitev v karieri, v treh letih pa je zbral pet uvrstitev med najboljšo deseterico.

Upokojil se je, ko je bil star 34 let, potem ko je zapustil motošport pa se je preselil v ZDA in čas preživljal v San Franciscu in Los Angelesu.

Sumim, da bi mu bilo lažje živeti svoj življenjski slog v LA-ju in San Franciscu, medtem ko je bilo biti gej v Londonu bolj skrivnostna stvar, “je dejal Phillips.

Verjetno je hotel najti svoj prostor, kjer bi lahko bil odprt in svoboden.”

“Preprosto je izginil,” je še dejal Phillips. “Ne poznam nikogar, ki bi imel kakršen koli stik z njim, razen družine.”

“Njegova sestra me je poklicala, ko je umrl. Nekega dne je poklicala in rekla:

“Sem sestra Mika Beuttlerja in z žalostjo vam sporočam, da je zaradi aidsa umrl v Los Angelesu.”

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje