Komentar dirke: Je Verstappnova zmaga v Abu Dabiju prinesla lažno upanje?

0

Sezona Formule 1 2020 je končana, za zaključek pa smo v Abu Dabiju videli dominanto zmago Maxa Verstappna, ki pa je bila glede na videno v zadnjih letih, morda celo nekoliko “preveč” suverena.

Verstappen je postal prvi dirkač, ki je v času hibridne ere Formule 1 na dirkališču Yas Marina premagal ekipo Mercedes. Steza v Abu Dabiju je namreč pisana na kožo dirkalniku ekipe srebrnih puščic in posledično je bilo prav nenavadno gledati Verstappnovo premoč. Nizozemec se je namreč brez težav odpeljal na varno razdaljo, Hamilton in Bottas pa nista imela nikakršnega odgovora na Red Bullov ritem.

Čeprav je Verstappen dirkal izredno dobro, njegova zmaga pa seveda več kot zaslužena, se težko znebimo občutka, da je Mercedes na zadnji dirki sezone dirkal s “pol moči.” Pred dirko je namreč šef ekipe Toto Wolff razkril, da so morali v moštvu svetovnih prvakov svojima dirkačema iz previdnosti nekoliko zmanjšati moč pogonske enote. Že na zadnjih dirkah smo lahko videli, da imajo Mercedesovi motorji ob koncu leta nekoliko težav z zanesljivostjo, kar je dodobra občutil predvsem Sergio Perez, ki je zaradi okvare agregata zabeležil dva odstopa.

Na impresivno formo Red Bulla v emiratih moramo posledično gledati nekoliko zadržano. Medtem ko je Mercedes še pred tednom dni na ravninah alternativne steze v Bahrajnu pokazal absolutno dominacijo, je bil tokrat Verstappen superioren tudi v drugem sektorju, ki ga sestavljata praktično zgolj dve dolgi ravnini. Ob tem ne gre spregledati dejstva, da je Alexander Albon za tretjim mestom in Lewisom Hamiltonom zaostal za dobro sekundo, medtem ko je bil v večjem delu sezone bistveno manj konkurenčen, na nekaterih dirkah pa je zaostal za cel krog.

Seveda bi si vsi želeli, da je Red Bull dokončno ujel Mercedes, kar bi še dodatno povečalo zanimivost dirk toda potrebno je ostati realen in priznati, da bo Lewis Hamilton tudi v sezoni 2021 prvi favorit v boju za naslov svetovnega prvaka. Odlično bi bilo, če bi se Red Bullu uspelo približati na tiste dve ali tri desetinke, ki bi Maxu Verstappnu omogočile napad. Vsi vemo, da je sposoben velikih stvari, kar je nenazadnje dokazal tudi v Abu Dabiju, toda ali njegova zmaga predstavlja lažno upanje tako za Red Bull, kot za ostalo konkurenco? Bomo videli…

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje