Aintree: Pozabljena F1 steza v bližini Liverpoola, ki je petkrat gostila dirko Formule 1

0

Aintree je eden izmed svetih krajev konjeniških dirk, ki se na hipodromu v bližini Liverpoola odvijajo vse od leta 1839.

Z naraščanjem priljubljenosti avtomobilizma so organizatorji prišli na idejo, da bi znotraj hipodroma lahko zgradili tudi dirkališče za avtomobile in hkrati s konjeniškimi, prirejali tudi avtomobilistične dirke.

Uporabljene so bili celo iste tribune in od leta 1954 do 1964 so bile v tej vasi poleg Liverpoola organizirane dirke najvišje kategorije, petkrat pa je Aintree gostil tudi dirko Formule za VN Velike Britanije.

Najbolj znana je prva med njimi iz leta 1955, na kateri je domači voznik Stirling Moss dosegel svojo prvo prvenstveno zmago z Mercedesom-Benzom, Britanec pa je slavil pred moštvenim kolegom Juanom Manuelom Fangiom.

To je bil edini primer, da je bil Moss hitrejši od Fangia v istem dirkalniku, zato je Britanec vselej domneval, da mu je Maestro to zmago najverjetneje podaril.

Čeprav se je na dirkah zbralo 150.000 gledalcev, so bili avtomobili v Aintreeju še vedno manj pomembni kot konji, zato v razvoj proge niso vlagali potrebnih sredstev, del steze pa je bil kasneje zaprt v sklopu rekonstrukcije hipodroma.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje