Kakšna kazen lahko doleti Sebastiana Vettla?

0

Ponedeljek. Dan, ko bo mednarodni tribunal Fie še enkrat pobližje pogledal incident v 19. krogu VN Azerjbadžana med Lewisom Hamiltonom in Sebastianom Vettlom. Dan, ko se bo morda že odločala bitka za naslov svetovnega prvaka. Spomnimo, v 19. krogu, ko je je bil na stezi varnostni avto je takrat vodilni Hamilton v ovinku št. 8 nerazumno pohodil zavoro, kar je presenetilo Vettla, ki je trčil v zadek britančevega bolida. Nemec je ob tem povsem izgubil živce in najprej zapeljal ob bok nato pa obrnil volan v desno in trčil v vodilni Mercedesov dirkalnik. Poteza, ki jo v dirkanju res redko vidimo. Strinjamo pa se lahko, da dirkanje ni šport, kjer bi lahko tolerirali maščevalne manevre na stezi. Fia bo torej v ponedeljek odločala ali je bila 10 sekundna Stop&Go kazen sorazmerna s prekrškom, ki ga je storil štirikratni svetovni prvak. Ali se bo torej Fia neposredno vmešala v boj za naslov svetovnega prvaka? Poglejmo kakšne so možne kazni.

Fia bo v ponedeljek ponovno proučila incident med vodilnima dirkačema v svetovnem prvenstvu.

Denarna kazen

Tak ukrep bi pomenil način, da se Fia elegantno umakne iz celotne zmede in se neposredno ne vmeša v boj med akterjema. Toda, če tribunal enemu najbolje plačanih športnikov izstavi račun za zanj verjetno precej banalen znesek, se lahko hitro izpostavi velikemu besu dela navijačev, ki se ne bi strinjali s takšnim ukrepom. Negativna publiciteta pa nikakor ni nekaj kar si krovna organizacija želi.

Pribitek štartnih mest

Vettel lahko na naslednji dirki prejme kazen pribitka na dosežek v kvalifikacijah od najmanjše možne treh mest pa vse do tega, da bi lahko startal kot zadnji. Takšna sankcija za nemca verjetno ne bi pomenila prevelike katastrofe glede na konkurenčnost njegovega Ferrarija. Sploh na dirkališču v Spielbergu, kjer dolge ravnine omogočajo precej enostavna prehitevanja.

Diskvalifikacija

“Seb” bi lahko bil naknadno diskvalificiran iz VN Azerjbadžana. To bi za nemca pomenilo izgubo 12. točk ter situacijo, kjer bi bila s Hamiltonom poravnana v točkovanju svetovnega prvenstva. Je pa dejstvo, da bi takšne naknadne sankcije še bolj zamajale verodostojnost komisarjev dirk.

Vettel je do incidenta v Bakuju vozil praktično popolno sezono.

Odvzem točk

Odvzem točk je kazen, ki je bila uporabljena večkrat v podobnih primerih. Leta 1997 so Michaelu Schumacherju po podobnem incidentu odvzeli vse točke. Tokrat verjetno ne gre pričakovati tako drastičnega ukrepa saj bi bilo svetovno prvenstvo s tem praktično končano.

Prepoved nastopa na eni ali večih dirkah

Tribunal ima tudi možnost, da Vettlu prepove nastop na naslednji dirki. Manj verjetno je, da bi nemec dobil prepoved na večih dirkah. Ta ukrep je bil nazadnje uporabljen leta 2012, ko so Romainu Grosjeanu prepovedali nastopiti na VN Italije zaradi masovnega trčenja, ki ga je povzročil na VN Belgije v Spa-ju.

Romain Grosjean je bil zadnji dirkač, ki je bil kaznovan s prepovedjo nastopa na dirki. Francoz je povzročil masovno trčenje na VN Belgije.

Izključitev iz prvenstva

Za kaj takšnega skoraj ni možnosti in bilo bi zelo veliko presenečenje, če bi se Fia odločila za tako drastičen ukrep saj bi s tem dokončno odločila prvenstvo. V času, ko F1 že tako precej zgublja na gledanosti in obisku dirk si Fia to skoraj ne more privoščiti.

Michael Schumacher je bil leta 1997 po namernem trčenju v Jacquesa Villeneuvea kaznovan z odvzemom vseh točk.

Oprostitev

Seveda lahko sodniki tudi odločijo, da Vettlu ne naložijo dodatne kazni in, da je bila kazen zaustavljanja v boksu za nemca primerna. Dejstvo pa je, da bi bila Fia tukaj na precej tankem ledu saj bi tako uveljavila sodno prakso, kako se ravna v podobnih primerih.

Matej Plešej @F1.si

Vikend, ki ga bo vodilni v prvenstvu skušal čimprej pozabiti. Najprej je v kvalifikacijah izgubil proti moštvenemu tekmecu. Na dirki pa je po neumnosti izgubil živce in namerno trčil v Hamiltona. Sedaj čaka na odločitev mednarodnega tribunala.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje