Slovenija in prenosi F1 – ŽELITE GLEDANOST? Samo bodite normalni!

28

Zakaj ne moremo več spremljati prenosov dirk na slovenskih TV-programih? Verjetno bi na večini televizij odgovorili, da je problem v gledanosti. Imajo prav. To kar smo v zadnjih sezonah videli na nacionalni RTV je za gledalca bolj kot nedeljski užitek pomenilo sado-mazohistično mučenje. Drži, če si se hotel izogniti trajnim posledicam si pač prestavil na kakšnega od tujih programov.

To, da F1 ljudi v Sloveniji ne zanima je velika debela laž ter hkrati opravičilo za nesposobnost tistih, ki so imeli priložnost upravljati z zakupljenimi pravicami. F1 je globalno eden najbolj gledanih športov, ki ima seveda tudi v Sloveniji zvesto občinstvo. To so ljudje, ki se iz tedna v teden spopadajo z iskanjem vsaj za silo gledljivih “live streamov” na spletu, spremljajo dirke na nemško-govorečih tv programih ali celo investirajo v satelitski sistem, ki jim omogoča kvalitetne prenose britanske tv-mreže SKY.Ko govorimo o prenosih F1 v Sloveniji govorimo predvsem o Miranu Ališiču. Karkoli si pač kdo misli o človeku je potrebno biti pošten in poudariti, da gre za osebo, ki je za popularizacijo tega športa v Sloveniji naredila največ. Ja, vsi smo izgubljali živce, ko ni utihnil, ko se je na zaslonu izpisalo “team radio”, ko je neprekinjeno govoril trače, ko je zamenjeval dirkače, ko je neprestano prekinjal Jerančiča in ko se je glasno drl ob počasnih posnetkih itd. Toda Ališič je F1 kljub temu spremljal z veliko strastjo. Ob njegovi  več kot desetletje trajajoči eri na POP-TV pa smo lahko v Sloveniji spremljali razmeroma kvalitetne prenose dirk F1.

In prišlo je leto 2010 in z njim novi komentatorski dvojec Gregor Žvab in Andraž Zupančič. Leto, ko se je vsakemu slovenskemu F1 navdušencu utrnila misel: “Pa saj Ališič sploh ni tako slab.” Medtem, ko Zupančiču nismo imeli kaj dosti očitati, pa je Žvab v prenose F1 dirk priletel dobesedno “iz marsa”. Gledalec je imel občutek, da človek še sam natančno ne ve kaj točno počne. Spominjam se kvalifikacij VN Malezije, ko je omenjeni komentator glasno pospremil domnevni “pole-position” krog Jensona Buttna, medtem, ko je bil britanec v svojem poizkusu malenkost hitrejši od takrat deseto uvrščenega dirkača. In ker so se takšni nesmisli nadaljevali globoko v sezono je posledično sledila edina logična reakcija: masovna migracija gledalcev na hrvaško HRT. In reakcija POP-TV-ja? Namesto, da bi se pogledali v ogledalo in popravili poniževanje svojih gledalcev so pri operaterjih sprožili protekcionistični ukrep zatemnitve konkurence in slovensko F1 občinstvo prisilili v ogled svojih grotesknih prenosov.

Gregor Žvab med-drugim komentira prenose različnih serij Moto-športa na Šport-TV. Na eni izmed dirk nižjih dirkalnih kategorij je dirkače naslavljal glede na barvo njihovega dirkalnika.

Sledilo je neizbežno in s tem selitev prenosov in povratkom Ališiča na nacionalno RTV. Na začetku je bilo kar solidno. Imeli smo prenose dirk v HD resoluciji, relativno ažuren F1 portal, povratek Jerančiča itd. Toda videlo se je, da to ni več to. Očitno mnenje uredništva RTV je bilo, da je nakup pravic vse kar morajo storiti in gledanost bo tu. Narobe! Standardi so bili iz sezone v sezono nižji. Gledalec je vsako nedeljo trepetal ali bo ob 14. uri prenos dirke ali kakšnega tretjerazrednega teniškega turnirja in posledično je imel tudi Ališič spet vsega dovolj.

RTV je nato angažiral Leona Andrejko, ki je bil po mojem mnenju eden redkih uspelih poizkusov zamenjave Ališiča. Mlad, zagnan, ljubitelj motošporta in športa nasploh tako, da smo bili gledalci pripravljeni požreti tudi kak začetniški “kiks” več. Toda kaj, ko je imel Andrejka v komentatorskem studiu ob sebi “takozvanega” tehničnega guruja Nika Miheliča, ki je iz dirke v dirko nizal nove in nove nesmisle. Mihelič,domnevna avtoriteta slovenskega motošporta je znova in znova razglabljal, da dirkači v Q3 krožijo po stezi, ker iščejo nastavitve za svoj dirkalnik. Dejstvo, da dirkači nekaterih slabših moštev v zaključnem delu kvalifikacij ostanejo zgolj z enim kompletom novih gum in prvi poizkus opravijo na že uporabljenem setu je bilo za Alfo in Omego slovenskega dirkanja seveda “španska vas”. Miheliču za ocene razmerij na stezi seveda tudi ni bilo potrebno uporabljati Live-timinga. Ostaja pa misterij ali je za svoje analize uporabil izostren 6. čut ali svojo lastno štoparico.

Ne bomo se spuščali v sodbe o Miheličevem domnevnem tehničnem znanju. Lahko pa trdimo, da gospod prav ažurno ne sledi dogajanju v F1.

In tako smo prišli do sedanjosti, ko v nedeljo ob 14:00 zaman iščemo prenose F1 dirk na slovenskih televizijah. Pa saj, če smo povsem odkriti tega kar smo prenašali v zadnjem obdobju niti ne potrebujemo. Problem seveda ni v majhni gledanosti, pomanjkanju denarja in podobnih bedastih izgovorih. Dokaz za to so F1 prenosi pri naših južnih sosedih, kjer Ivan Blažičko in Neven Novak že dolgo vrsto let v vseh mogočih razmerah opravljata izjemno kvalitetne prenose dirk ne zaradi denarja in z velikimi vložki ampak, ker imata neizmerno rada moto-šport. In za konec še nasvet naslednjemu imetniku F1 pravic za Slovenijo: “Če res ne veste kaj bi počeli z njimi in kako bi se lotili stvari. Ni potrebno odkriti tople vode in ne potrebujete proračuna Sky-a, BBC-a ali RTL-a. Poglejte malo okoli sebe ali pa nam prosim vsaj vrnite Ališiča in mu pustite, da dela po svoje!

Matej Plešej @F1.si

Blažičko in Novak sta dokaz, da se da tudi z nizkimi stroški zagotavljati kvalitetno TV-produkcijo.

Pravica do ogleda dirk
guest

28 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Jure

Bil bi že cajt d bi se tj naš idioti, komercialni in privatniki spametval glede prenosov kar se pa tiče pravic, ma pa slovenija najmanjšo plačilno tarifo, ker je višina tarifa odvisna od število prebivalcev………Ališič in Frenk sta največja carja…..

mitja85

Tako je.

Michael33

Super napisano…se strinjam z vsem

Mitja

Nromalni? Definiraj to prosim. Malce čuden članek, nič kaj oprijemljivega. To vemo že vsi. Pač naša nacionalka ni bila zmožna plačati 300.000€ za letno “članarino” prenosa f1. Drobiž za eno tako ustanovo in sramota za državo.

Vico

Res zelo lepo napisano, pohvale!

Miran

In če so že prenosi F1 na katerikoli slovenski TV postaji, potem kot gledalec res želim spremljati dirko, ne pa reklame vsakih nekaj krogov!!!

Luks

Saj ze od prej gledamo na drugih kanalih…orf recimo, kjer ni pol urnih bedastih teklam, tako da se brez veze trudite, tako dosti privržencev ne bo gledalo vašega prenosa!

Luihi

Se popolnoma strinjam z vsem napisanim.
Lp
Luigi

gost

tu zdaj pride v igro tista slovenska fora ko rtv raje pogori kot da ališiča vrne

bistri

Če je Ališič komentator, potem je vseeno če prenosa ni. Saj imamo tuje tv. In še malo osvežimo jezike.
Poveličevat “carja”. Saj nismo balkanci, ali pač ?

Jure

Car in balkan gor al pa dol!!! Tud Ališič ma svoje slabosti…..kdo jih pa nima. Ampak od vseh komentatorjev, ki so kdaj komentirali prenose, je bil Ališič še najboljši…..ne mi rečt d je bla dirka ob Miheliču zanimiva……..

Jure

Lahk je blo še tko zanimiv, pa sm v petih krogih spal ko hrček

Blaž

Super članek, sicer pa Reddit Motorsport streams in ni problemov z iskanjem streamov 😉

Neven

Zelo lepo napisano RTV Sloveniji je važno da mi plačamo vsak mesec položnico.Ni pa ih briga za to kaj bi mi gledali.Trideset let sem gledal F1 zdej pa jo nemorem sramota za RTV.

widmayer

Odlično in realno napisano.F1 spremljam že trideset let in nikoli prej si nisem mislil,da bom moral dirke gledati na ORF1 ali na kakem streamu.Res žalostno,da se med našimi TV hišami ne morejo takšni,ki bi lahko prenašali tudi moto šport in ne le MotoGP.Ališič je res imel na momente malce čudne,ampak…zdaj ga resnično pogrešam! LP vsem.

Simon Andolšek

Ne bi moglo biti bolje napisano…strinjam 100%

Kristjan OČKERL

Blažičko in Novak sta dokaz, da se da tudi z nizkimi stroški zagotavljati kvalitetno TV-produkcijo.Da to je prekleto res.vendar pa so nam Slovenski operaterji veselo zatemnjevali program(vsi) tako kot danes počnejo z Ligo prvakov pod pretvezo,da z HTV-jem nimajo urejenih avtorskih pravic.Resnica pa je ta,da nihče nebi gledal F1 na POP tvju in poslušal Ališiča.S tem bi izgubili sponzorje s katerimi so si veselo delili milijonske dobičke.Tu mislim na POP tv in vse Slovenske operaterjeŠe danes ,ko preklopim na RTL za čudo božje slika dosti krat potemni.Zgolj slučajno:))???????.A ja imam T-2 pa ne da bi jim delal reklamo.Oni so prav… Preberi več

Jani

Popolnoma se strinjam,kot še stotine drugih slovencev…..

Robert Nađ

Res žalostno, da moram iskati ORF …
Raje sem pa spremljal F1 na TvSlo, kakor na Pop; mislim, da je Mihelič bolje podkovan in umirjen. Če si pa ljubitelj F1 in znaš spremljati, pa niti ne potrebuješ komentatorja.

Mirko

samo Ališiča ne…
(ker nisem zlata ribica, ki ima 3 sekundni spomin)

UUUULALA

Ko se piše leto 2018, da ni prenosa F1 na Slo-Tv programih, ne, da je žalostno to je katastrofalno in nepošteno do plačnikov tv naročnine!!! Pa še o komentatorjih F1, da ni mlajših sposobnejših od Ališiča tudi to ne razumem samo priložnost jim je treba dati pa boste videli, da Ališič še zdaleč ni bil profi kot se omenja. Njegov začetek komentiranja je deloval kot profi, ker je imel vse prepisano od drugih komentatorjev , ko pa se je začela dirka je bil zmeden kot dirkač, ki prepozno stopi na plin, ko se ugasnejo luči za start, med samo dirko… Preberi več