“Flow-vis” barva: Pomemben element testiranj

0

V Formuli 1 je uspešnost dirkalnikov pogojena z njihovo aerodinamično učinkovitostjo. Inženirji si tako ves čas prizadevajo, da bi razumeli, kako različni deli bolida vplivajo na zračni tok, ki potuje proti zadku. Ekipe se v ta namen na testiranjih poslužujejo preproste, vendar učinkovite metode – nanašanje in kasnejša analiza barve za vizualizacijo pretoka, bolj znane kot “flow-vis” barva.

Flow-vis je fluorescenčni prah, kateremu je dodano parafinsko olje. Pripravljeno mešanico ekipa nanese na dele dirkalnika, ki jih želi preučiti. Bolid nato zapelje na stezo, kjer se barva po nekaj odpeljanih ovinkih posuši, saj iz nje izhlapi olje.

Ko dirkalnik pripelje nazaj v bokse, inženirji natančno analizirajo razporeditev barve. Največ pozornosti običajno namenijo delom, kjer je opazno ločevanje, saj to kaže na motnje pretoka. Inženirji na ta način bolje razumejo, kakšen je pretok zraka po površinah dirkalnika in potencialne težave hitreje odpravijo.

Največja pomankljivost te metode je težavno prikrivanje informacij pred konkurečnimi ekipami, saj te na dirkalnike ves čas prežijo s svojimi fotografi. Moštva se v ta namen v veliki meri poslužujejo posebnih pregrad, ki jih namestijo okoli dirkalnika takoj, ko ta pripelje v bokse.

Vstopniki za zrak in filtri F1 bolidov

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje