Dirka življenja: Ayrton Senna v šesti prestavi končal prekletstvo Interlagosa

0

Zmaga je vselej zmaga, ne glede na kateri dirki jo dirkač doseže. Nekatere, kot na primer tista v Monaku so prestižnejše, spet druge, kot denimo v Azerjbadžanu, pa bolj eksotične. Zmaga ostaja zmaga, No z eno izjemo, zmaga na domači Veliki Nagradi, pred domačo publiko. Eden izmed velikanov Formule ena Ayrton Senna si je zmage na domači dirki nezmerno želel, a mu to nikakor ni uspelo. Sedem poizkusov, velike želje in velika razočaranja. Seveda je zmagoval in je do tedaj že dvakrat postal svetovni prvak toda da bi v domačem Interlagosu dvignil zeleno zastavo z rumenim rombom in modro kroglo, mu do tedaj še ni uspelo, kar ga je žrlo ter gnalo naprej. Želja, da bi končal “prekletstvo domače dirke”.

Leta 1991 je bila dirka na progi v Interlagosu druga po vrsti in to v času, ko se na južni polobli začne zimsko deževno obdobje. Nekaj, kar je to dirko vselej naredilo nepredvidljivo in zanimivo in tudi takrat ni bilo nič drugače. S svojo prirojeno gorečnostjo in trmo je Ayrton Senna zasedel pole position, za Brazilcem pa so se zvrstili Alesi, Berger, Mansell, Prost in druga brazilska legenda, Nelson Piquet. Zaostanki so bili ogromni, saj je Alesi s Ferrarijem za Senno zaostal več, kot šest desetink, Berger v enakem McLarnu dobrih osem desetink, ostali pa več kot sekundo.

Legendarni Ayrton Senna si je zmage na domači dirki neizmerno želel

24. marca 1991 je bilo ozračje nad Interlagosom toplo, a kot vselej nabito z vlago, kar je  dalo slutiti, da bo to ena izmed tistih dirk, ki bodo pisale zgodovino. Na startu je Ayrton pognal svoj bolid s popolno natančnostjo in edini, ki bi ga lahko v resno ogrozil je bil Nigel Mansell v Williamsu. V 25 krogu je “Leone” odšel v bokse po nove pnevmatike, a težava z menjalnikom ga je nekoliko upočasnila. Kasneje je postanek opravil tudi Ayrton in se na progo vrnil kot prvi. Ko so menjavo pnevmatik opravili vsi vodilni je bil Nigel Mansell na drugem mestu in zdelo se je, da je Britanec tisti, ki bi lahko Senni ponovno speljal domačo zmago.

Arton Senna – Mclaren MP4/6

Ayrton je dirkal, a z njegovim bolidom ni bilo vse kot bi moralo biti, kar je opazil le malokdo. Mansell se je bližal, toda predrta pnevmatika ga je prisilila v ponovni postanek in Britanec je iz ozadja pričel divji lov Ayrton pa, kot bi vozil v strahu. Mansell je postavil najhitrejši krog, tik za tem pa je menjalnik Williamsa FW14 odpovedal in Mansell se je ustavil ob progi. Tedaj pa je postalo jasno, da ima tudi Senna velike težave z menjalnikom, saj mu četrta prestava ni več delovala.

Ayrton Senna je do zmage na domačih tleh prišel popolnoma izčrpan

Riccardo Patrese se je bližal, do konca je bilo še 10 krogov in nad stezo so se zbirali temni oblaki. Sennin McLaren je izgubil tudi peto prestavo in nato pa še tretjo, kot pa je sam dejal je dobil pomoč od zgoraj. Črni oblaki so se razkadili, dirko pa je moral končati v šesti prestavi. Na počasni ovinkih mu je motor skoraj ugasnil, toda ni se predal in dirkal je naprej. Po dolgih dramatičnih krogih je na cilj prišel prvi, skoraj tri sekunde pred Patresejem.

Zadnja dva kroga VN Brazilije 1991:

Iz njegovih ust se je slišal krik, ki je bil kombinacija vseh možnih emocij. Sreča, olajšanje, bolečina, izčrpanost in hvaležnost. Publika je bila na nogah, Ayrton pa je bil popolnoma izčrpan s tako hudimi krči v rokah, da je pri izstopu iz svojega Mclarna potreboval pomoč. Le nekaj dni prej je praznoval svoj 31 rojstni dan, nato pa na domači dirki premagal vse najmočnejše voznike, vključno s samim seboj in dosegel bržčas najpomembnejšo zmago svoje kariere.

Simon Jazbec

Ayrton Senna: Teorije zarote

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje