Ali lahko tožba Red Bulla proti Mercedesu uspe?

3

Pred kontroverznem trčenju med Maxom Verstappnom in Lewisom Hamiltonom so se pojavile špekulacije, da namerava Red Bull Racing sprožito tožbo proti Mercedesu glede višine kazni, ki jo je Britanec prejel zaradi incidenta v prvem krogu Velike nagrade Velike Britanije. Toda na podlagi česa lahko ekipa Red Bull Racing sploh sproži ta pravni spor in kakšne so možnosti za useph?

Glede na dosedanje izkušnje se zdi, da so možnosti za uspeh takšne pritožbe minimalne. Komisarji imajo že sicer na voljo veliko posnetkov kamer in telemetričnih podatkov. Tudi če se pojavijo še nevideni posnetki s kamere ali dodatni podatki telemtrije, je dejanska verjetnost, da bo FIA spremenila svojo odločitev izredno majhna.

Komisarji lahko načeloma izrečejo naslednje kazni:

  • časovne kazni (5 ali 10 sekund)
  • vožnja skozi bokse (ali 20 sekund časovne kazni, če ni izrečena med dirko)
  • 10-sekundna kazen “Stop&Go” (ali 30-sekundna kazen, če ni izrečena med dirko)
  • kombinirana časovna kazen
  • opozorilo
  • kazen prenesena na naslednjo dirko
  • diskvalifikacija
  • prepoved nastopa na naslednji dirki

Na papirju bi bilo sicer mogoče za Hamiltona zahtevati najvišjo kazen prepovedi nastopa na naslednji dirki, vendar bi moral Red Bull dokazati Britančevo namero. V podobnem primeru je leta 2018 Ferrari želel, da bi po trčenju Hamiltona in Sebastiana Vettla v Bakuju komisarji zaradi nenadnega zaviranja med varnostnim avtomobilom kaznovali tudi Hamiltona, vendar je bila pritožba zavrnjena.

Red Bull ima dokaze, da je Hamilton v Copsu v prvem krogu vozil hitreje

guest
3 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Ury

Mislim jokica Verstapen in Red Bul.

Kolk nesreč namernih ali po butasti glavi, je pa Verstapen naredu lani in predlani. Vedno je hotel z glavo skozi zid, na koncu se je pa raje zaletel in oškodoval nasprotnika.

Đevad Njuhalo

Ne klopotaj, pobarvanka.
Pa še naprej skači v Hamilstinkov zadek… Kdo je jokica… če že mlatiš prazno slamo, nevednež, si oglej kakšne pretekle dirke, iz katerega koli leta in videl boš resnico…napisal sem le: ‘videl boš’ ,ker verjetno uvidel pa ne boš,mar ne?! 🤥😀😝😉
B COOL 🤘 in pa na zdravje 🍻

Đevad Njuhalo

Mercedes-Brez je zelo slab poraženec,tako Wolfenstein 🐺 kot Hamilschmidt 🐌 in podrepniki…
Red Bull- upam, da uspe in,da prevlada pravica!
🤘🏁♥️🏎️💨🤘 Power to the people 🤘