Komentar dirke: Sreča spremlja prvake ali velika F1 zarota?

1

Formula 1 se je po 14. letih vrnila na legendarno stezo Enza in Dina Ferrarija v Imolo, kjer je Mercedes še enkrat več demonstriral svojo premoč in zasluženo osvojil rekordni sedmi zaporedni naslov svetovnega prvaka med konstruktorji.

Čeprav se je po prvem krogu dirke zdelo, da bo to končno vikend Valtterija Bottasa, pa je Finec znova ostal praznih rok, saj mu je zmanjkal tisti kanček sreče, ki se je še enkrat več obrnila proti Lewisu Hamiltonu.

Očitno je usoda želela, da Imola pripade Hamiltonu. Bottas je že v drugem krogu ob vožnji čez razbitine poškodoval dno svojega bolida, s prezgodnjim postankom je moral pokrivati Maxa Verstappna, Hamiltonu pa je nato, z manjšo pomočjo virtualnega varnostnega avtomobila uspel relativno zanesljiv overcut.

Seveda je Hamilton svojo nalogo opravil brezhibno. Ko sta v bokse zapeljala Bottas in Verstappen je začel nizati izredno hitre kroge in bi se najverjetneje tudi brez pomoči VSC-ja po postanku, na stezo vrnil na prvem mestu, toda bilo bi veliko bolj tesno. Dejstvo, da je FIA režim virtualnega varnostnega avtomobila razglasila v trenutku, ko je koristil zgolj Hamiltonu, pa je na družbenih omrežjih sprožilo val ogorčenja in razmišljanja o zarotah.

Če teorije zarote pustimo ob strani, pa lahko z gotostjo trdimo, da Lewis Hamilton v svoji karieri ni imel prav veliko smole. Svojo pot v Formuli 1 je s podporo Rona Dennisa začel v tedaj vrhunskem Mclarnu, že leto kasneje pa je postal svetovni prvak potem, ko je dobesedno v zadnjih metrih dirke prehitel Tima Glocka. Nedvomno je odločitev svoje kariere sprejel leta 2013 s prestopom k tedaj zelo povprečnemu Mercedesu, ki pa je z nastopom hibridne dobe Formule 1 postal najbolj dominantna ekipa v zgodovini Formule 1.

Pra tako bi težko rekli, da se je Hamilton pogosto znašel v nemilosti komisarjev in FIE, ki so mu tekom njegove kariere, ob “manjših” prekrških pogosto pogledali skozi prste. Britanec jo je tako npr. kar nekajkrat odnesel brez kazni, ko je v kvalifikacijah oviral svoje tekmece, ko je v v bokse peljal po travi ali pa nenazadnje letos, ko so komisarji po dirki v Sočiju spremenili svojo odločitev in mu odpisali že dodeljene kazenske točke.

Po drugi strani pa rek “sreča spremlja prvake” brez dvoma drži. Potrebno je biti na pravem mestu, da srečo obrneš v svoj prid. Če bi bil Hamilton na včerajšnji dirki pet sekund počasnejši, mu ne bi pomagal niti virtualni varnostni avtomobil. Če Hamilton leta 2013 ne bi prestopil k Mercedesu, bi morda danes, kot najuspešnejšega dirkača Formule 1 slavili Nica Rosberga, pa vendar se to ni zgodilo. Hamilton je bil na ob pravem času na  pravem mestu.

guest
1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Gregor

Hamilton nikoli ni bil in ne bo veliki zame