Bill Vukovich – Vuky: Pozabljeni šampion 500 milj Indianapolisa

0

Billa Vukovicha so klicali »Nori Rus«, zaradi njegovega stila vožnje, čeprav ni bil ruskega porekla, »Tihi Srb« zaradi njegovega značaja, ali enostavno »Vuky«. Ta izvrsten dirkač je na evropskih tleh manj poznan, verjetno zato, ker je dominiral predvsem na ameriških dirkah. V svojem času je veljal za enega največjih voznikov motošporta, saj je v letih 1953 in 1954 zmagal na znameniti dirki za 500 milj Indianapolisa. Bill Vukovich je sodeloval na petih dirkah svetovnega prvenstva Formule 1. Osvojil je en pole position, zmagal na dveh dirkah in še dvakrat stal na stopničkah ter postavil tri najhitrejše kroge. Skupno je na svetovnih prvenstvih med leti 1950 in 1955 zbral 19 točk.

1954_indy_500_bill_vukovich

William John Bill Vukovich se je rodil 13. decembra 1918 pravzaprav kot Vaso Vučurović, srbskim staršem, priseljencem v Ameriko. Odraščal je na kmetiji v Fresnu v Kaliforniji in že v zgodnji mladosti kazal veliko zanimanje za dirkanje. Hitro se je uveljavil kot eden najboljših voznikov v prvih letih avtomobilskih dirk. Vzpostavil je bazo oboževalcev po vsej državi, ki so podpirali nadarjenega dirkača.

Svojo uspešno dirkaško kariero je Vukovich pričel pri 14. letih z dirkalniki Midget, s katerimi je osvojil več prvenstev (1945, 1946), med njimi tudi prvenstvo AAA National Midget (1950). Vukovich je resnično oboževal dirkanje, čeprav mu je takrat predstavljalo hobi, poleg službe, ki jo je potreboval za preživetje. V Formulo 1 je vstopil takoj ob njenem uradnem nastanku leta 1950, najprej z Maseratijem, nato pa je vse do smrti dirkal s Kurtis Kraft-Offenhauser.

Prvič je ubežal smrti leta 1952 na dirki 500 milj Indianapolisa, na kateri je večino časa vodil, potem pa je devet krogov pred koncem zaradi okvare krmilnega sistema z visoko hitrostjo zapeljal v zid. Na srečo jo je odnesel brez resnih poškodb, nesreča pa ga je motivirala, da se je naslednje leto vrnil na dirko po zmago. 500 milj Indianapolisa je takrat štela za dirko v prvenstvu Formule 1 in Vuky je bil nesporni šampion te dirke. Postal je zmagovalec dvakrat zapored, pred drugouvrščenim je leta 1953 prečkal ciljno črto s 3-minutno prednostjo, naslednje leto pa z minuto prednosti. Še več, vodil je neverjetnih 71,7 % krogov na dirkah, in njegov rekord je še vedno nedotaknjen.

Seveda se je leto kasneje ponovno udeležil dirke 500 milj Indianapolisa s ciljem, da še tretjič zapored zmaga. Prijatelju je takrat zaupal, da ima slab občutek glede dirke, kakor da je ne bo končal. Ponoči pred dirko naj bi celo ženi omenil, da bi najraje kar odšel domov, toda ona ga je spodbujala k nadaljevanju tega, kar je rad počel.

Na dirki je veljal za favorita, vse oči so bile uprte vanj, ali mu bo uspelo še tretjič osvojiti prvo mesto na dirki. Po 57. krogih je bil še vedno v vodstvu, dohitel je tri počasne voznike, nato pa je Rodger Ward zadel ob zid in se prevrnil na progi. To je povzročilo verižno trčenje vseh voznikov – Keller je od izmikanju prevrnjenega bolida izgubil nadzor na svojim bolidom, ob tem zadel Boyda in njegov bolid potisnil neposredno pred Vukyja, ki je priletel vanj z veliko hitrostjo. Vukovichev bolid se je nato nekajkrat zakotalil v zraku, pristal na parkiranih vozilih, se prevrnil na glavo in zagorel.

Ko je ekipa uspela potegniti Billa Vukovicha iz njegovega gorečega bolida, je bil 36-letni voznik že mrtev. Za njegovo smrt je bil odgovoren že nizki most, v katerega je zadel z glavo. Ob njegovi smrti je Stanley H. Brames izjavil:

»Za tiste, ki smo imeli privilegij poznati Billyja, čeprav kratek čas, ne bo nikoli več takega človeka, kot je bil on. Kjerkoli bo vonj po gorivu, zvok dirkalnih motorjev, cviljenje gum, tam bo tudi spomin na Billyja Vukovicha, enega največjih voznikov.«

Ljubezen do dirkanja je v družini Vukovich živela še davno potem, ko je Bill zapustil ta svet. Lahko bi rekli, da so jo nosili v genih, saj sta njegov sin Bill Vukovich II in njegov vnuk Bill Vukovich III prav tako tekmovala na dirki 500 milj Indianapolisa. Vukovich II je bil leta 1973 drugi, Vukovich III pa je bil leta 1988 imenovan za novinca leta.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje