Russell: “Le vprašanje časa preden poskakovanje povzroči večjo nesrečo”

1

Dirkača Mercedesa Lewis Hamilton in George Russell sta se tako kot v Monaku tudi tokrat pritoževala nad udobnostjo vožnje v W13. Ekipa iz Brackleya mora namreč za čim boljši izkoristek dirkalnik približati tlom ter ohraniti trdno vzmetenje. Posledično udarce poskakovanja oz. grbin na stezi prejemata oba dirkača.

George Russell je eden izmed glasnejših zagovornikov, da se takšno poskakovanje ne more nadaljevati v nedogled. Meni namreč, da bi v kratkem lahko prišlo do večje nesreče.

Le vprašanje časa je preden poskakovanje povzroči nesrečo. Pri hitrosti 300km/h je dirkalnik izredno težko voditi prek grbin – je recept za katastrofo. Ne vem kaj se bo zgodilo v prihodnje, vendar ne verjamem, da lahko tako dirkamo še nadaljna tri, štiri leta.

Težavo je izpostavila 2,2 km dolga ravnina v Azerbaijdžanu, ki je med drugim tudi zelo razgibana. Zatorej so nekateri dirkači izrazili mnenje, da poskakovanje postavlja pod vprašaj njihovo zdravje. Ekipe naj bi se v petek zvečer pogovarjale ali lahko težavo rešijo same ali bi vmes morala poseči FIA.

Zdi se mi, da sta najboljši dve ekipi v podobni situaciji. Nihče ne razmišlja o varnosti, ko pri takšni hitrosti dirkamo centimetre stran od zidu. Zaradi poskakovanja zavorne točke praktično ne vidim. Gre za vprašanje varnosti dirkačev.

STRATEŠKI KOTIČEK: Dirka enega postanka z 80% verjetnostjo varnostnega avtomobila

guest
1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Zoran13

PORPOSING & BOUNCING Že velikokrat je bilo govora o prevelikem poskakovanju, tako dirkalnikov kot tudi dirkačev, saj se temu fenomenu ne more izogniti, domala nobena ekipa. FIA je preštudirala vse te spremembe, vendar je bilo teh sprememb preveč, tako kot sprememba velikosti platišč iz 13 col na 18 col, kar je povzročilo velike spremembe geometrije obes ter vzmetenja. V lanskem letu je del neravnin na dirkališčih, prenesla guma, v letošnji sezoni pa velik del preide na telo dirkača. V prenosih treningov se je iz kamere, ki jo imajo dirkači poskusno v čeladah, zelo dobro opazilo poskakovanje njihovega telesa, kar moti… Preberi več