Komentar dirke: Formula 1 je nazaj!

0

Formula 1 je nazaj! Po gigantskem premoru, ki ga je povzročil koronavirus smo končno dočakali prvo dirko F1 sezone 2020. Čakale so ekipe, dirkači in nenazadnje navijači. Dokaz, kako močno ste si želeli vrnitve F1 je tudi ta, da se je strežnik Portala F1 skozi prvi dirkaški vikend večkrat dobesedno zlomil pod težo dirkaških navdušencev.

Čakali smo Formulo 1 in smo jo tudi dobili. Vedno zabavni Spielberg je postregel z novo klasiko, ki je ponudila vse tisto kar smo najbolj pogrešali. Premor je bil preprosto predolg in Formula 1 je morala za začetek pokazati vse kar premore.

Drama, prehitevanja, trčenja, preobrati, kazni, pritožbe, prepiri, razočaranje in zmagoslavje. Dobili smo vse.

Valtteri Bottas je s suvereno predstavo vnovič demonstriral, da se v Spielbergu počuti kot doma. Finec ni klonil pod pritiskom in je iz svojega bolida izvlekel najbolje takrat, ko je bilo to najbolj pomembno. Čeprav je na vseh prostih treningih zaostal za moštvenim kolegom, ga je s fenomenalnim krogom zlomil v kvalifikacijah, na dirki pa je z odliko dokončal delo.

Charles Leclerc je kljub vidnemu deficitu Ferrarijevega motorja dosegel absolutno najboljši možni rezultat in z drugim mestom morda vsaj zaenkrat rešil stolček svojega šefa Mattie Binotta. Čeprav uvrstitve na stopničke rdečega bolida ni pričakoval skoraj nihče, je Leclerc izkoristil serijo varnostnih avtomobilov in na najboljši možni način končal prvi dirkaški vikend nove sezone.

Lando Norris! Mladi Britanec je v Spielbergu navdušil že na kvalifikacijah, njegov zadnji krog, s katerim je nadoknadil potrebne desetinke proti Lewisu Hamiltonu, pa si zasluži skoraj epski status. Korona kriza je Mclaren pahnila v hude finančne težave, stopničke na prvi dirki pa bodo legendarni ekipi iz Wokinga nedvomno dale nov zagon v nadaljevanju sezone.

Na koncu je kljub superiornemu bolidu Lewis Hamilton ostal brez stopničk, Britanec pa je tako sezono pričel s četrtim mestom. Trčenje z Alexandrom Albonom se je zdelo nekoliko nepotrebno, postavlja pa se tudi vprašanje, zakaj ekipa Mercedes kljub dvema varnostnima avtomobiloma, svoja dirkača ni poklicala na postanek. Albon je bil z novimi mehkimi pnevmatikami v zaletu in tako Hamilton, kot Bottas, bi ga težko zadržala za sabo.

Z razpletom prve dirke so nedvomno najbolj razočarani pri Red Bullu. Pred pričetkom dirke so v Milton Keynesu napovedovali boj za zmago, nato pa je Maxa Verstappna že na samem začetku izdal njegov bolid. Nizozemcu je z alternativno strategijo kazalo zelo dobro in prav zato je razočaranje še toliko večje. Z odstopom Albona je Red Bull ostal celo brez ene same točke.

Formula 1 se je torej vrnila v stilu. Akcije v Spielbergu ni manjkalo, najboljša stvar pa je ta, da nadaljevanje sledi že čez slab teden dni.

Matej Plešej

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje